Borgmästare behåller burkiniförbud

Frankrikes högsta förvaltningsdomstol häver preliminärt ett lokalt burkiniförbud. Beslutet gäller till dess att ett definitivt beslut är fattat, meddelar domstolen. Men borgmästare tänker trotsa domstolen och behålla förbudet.

ANNONS
|

I det franska rättsystemet kan tillfälliga besked ges till dess att domstolen hunnit avkunna en dom på starkare rättslig grund.

Beslutet från domstolen Conseil d'État gäller ett så kallat burkiniförbud i den lilla staden Villeneuve-Loubet på Rivieran. Det väntas bli vägledande även för förbud i ett trettiotal andra strandorter.

I Villeneuve-Loubet är det därmed tillåtet att igen att bära burkini på stranden, meddelar domstolen. Däremot gäller förbudet fortfarande i övriga kommuner, åtminstone till dess att de också prövas i domstol. I beslutet anges att lokala myndigheter bara får inskränka individens rättigheter om det finns en "bevisad risk" att den allmänna ordningen störs.

ANNONS

Borgmästare i sydöstra Frankrike säger att de inte tänker ta hänsyn till domstolens preliminära utlåtande.

Stadshuset i Nice meddelar att borgmästaren kommer att fortsätta bötfälla kvinnor som bär burkini på stranden. Borgmästaren i närliggande Frejus, David Rachline, säger att "ordern i Frejus fortfarande gäller".

"Förslavar kvinnor"

Debatten om burkinin har rasat både i och utanför Frankrike och delar landets regering. I den starkt sekulära (icke-religiösa) franska statsbildningen förväntas människor "följa reglerna" och varken stigmatisera eller provocera enligt president François Hollande.

Premiärminister Manuel Valls sade inför domstolsbeslutet att han stödjer de lokala förbuden. Han anser att burkinin är ett uttryck för "religiös värvning" i politiskt syfte och "förslavar kvinnor".

En av flera kritiska regeringsmedlemmar är utbildningsministern Najat Vallaud-Belkacem, med rötter i Marocko. Förbudet infördes mot bakgrund av terrordådet förra månaden i Nice som dödade 86 människor, men det resonemanget köper hon inte.

- Det finns inga bevis för en koppling mellan den terrorism som utövas av Daesh (Islamiska staten) och vad en kvinna har på sig på stranden, säger hon enligt AFP.

ANNONS

Debattens vågor har också gått höga utomlands. Londons muslimske borgmästare Sadiq Khan uttryckte i går, under ett besök i Paris, en vanlig kritisk uppfattning:

- Jag tycker inte att någon ska säga till kvinnor vad de kan ha på sig och inte. Punkt slut, sade han enligt Londontidningen Evening Standard.

Påstått hyckleri

Svenska Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg välkomnar beslutet. Hon kallar burkiniförbuden för "en häpnadsväckande lagstiftning och rättstillämpning" som är diskriminerande och ställer samhällsgrupper mot varandra.

- Det var helt oacceptabelt.

Hon frågar sig om förbuden är förenliga med fransk grundlag och med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som bygger på likhet inför lagen samt religions- och yttrandefrihet. Samtidigt tror Ramberg att Frankrike anser sig vara i ett extremt läge efter alla terrordåd.

- Men en sådan här lagstiftning leder ju bara till att man tillmötesgår terroristernas önskemål om polarisering.

ANNONS

Även Birgitta Ohlsson, Liberalernas utrikespolitiska talesperson, välkomnar beslutet. "Väntat och klokt att den franska högsta förvaltningsdomstolen hävde det lokala burkiniförbudet. Burkiniförbuden är ett sorgligt tidens tecken i det nya intoleranta, islamofobiska och vulgärnationalistiska Europa. Debattera och kritisera gärna burkinin, men förbjud den inte.", skriver hon i ett mejl till TT.

Förbuden nämner varken kvinnor eller muslimer uttryckligen, men tolkas som riktade mot burkinin. Polisen anklagas dock, inte minst på sociala medier, för hyckleri och inkonsekvens när förbuden tillämpas. Varför bara kvinnliga plagg? Varför bara rikta sig mot muslimer, undrar kritiker?

ANNONS