YPJ-befälhavaren Nasrin Abdullah pekar på en karta som visar de kurdiskt kontrollerade områdena i norra Syrien.
YPJ-befälhavaren Nasrin Abdullah pekar på en karta som visar de kurdiskt kontrollerade områdena i norra Syrien.

Befälhavare varnar för massaker i Afrin

Den kurdstyrda enklaven Afrin hotas av massaker om inte det internationella samfundet agerar, varnar en befälhavare från den milis som kontrollerar området i norra Syrien.

ANNONS
|

I ett av riksdagens pastellfärgade sammanträdesrum sitter den syrisk-kurdiske befälhavaren Nasrin Abdullah. Framför sig har hon en bunt utskrifter, bilder på blodiga människor – mammor och barn – som uppges ha fallit offer för den turkiska offensiven som riktar sig mot det område som YPG-milisen kontrollerar i norra Syrien.

- Det här är bara några bilder. Flera barn under ett år har bombats i småbitar, säger Nasrin Abdullah, befälhavare för YPJ, som är den kvinnliga grenen av YPG, via tolk.

ANNONS

"Attackerar oss"

Turkiet har länge betraktat den kurdiska närvaron längs med den egna gränsen som ett existentiellt hot, eftersom Ankara anser att YPG är samma sak som den terrorstämplade PKK-gerillan som ligger i strid med den turkiska staten.

- De attackerar turkiskt territorium. Bara förra året sköt de över 700 raketer och dödade många civila. Vi måste skydda vårt land, sade Turkiets Sverigeambassadör, Emre Yunt, till TT och flera andra medier häromdagen.

Men Nasrin Abdullah hävdar att de turkiska påståendena saknar grund och att kurderna i norra Syrien inte utgör något säkerhetshot.

- Vi skulle vilja se ett enda dokument som bevisar att vi har angripit dem på andra sidan gränsen, säger hon.

I onsdags hävdade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att offensiven, kallad operation olivkvist, inte har krävt några civila människoliv och att det sprids falska bilder på döda i propagandasyfte. Förra veckan uppgav dock det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien, att minst 68 civila har dödats i Afrin.

ANNONS

Ord mot ord

Abdullah säger sig i sin tur ha uppgifter om minst 148 civila dödsoffer sedan den turkiska offensiven inleddes den 20 januari. Bland dem ska det finnas flera kvinnor och barn.

- Civila drabbas hårt och det är inte bara kurder som faller offer för attackerna.

YPG har spelat en stor roll i kampen mot sunniextremistiska Islamiska staten, och har både beväpnats och backats upp av den USA-ledda anti-IS-alliansen. I många kurdiska områden i Syrien – men också i andra länder världen över – har det anordnas protester mot Turkiets offensiv och för ett större amerikanskt stöd.

- Våra enheter och våra stridande har gjort stora uppoffringar och krigat hårt mot jihadisterna. Och nu attackeras vi av ett Natoland med Natovapen. Det är mycket oroväckande, säger Nasrin Abdullah.

TT

Fakta: Operation olivkvist

Turkiet och allierade syriska rebeller inledde angreppet mot Afrin den 20 januari 2018. Större delen av striderna har koncentrerats till det bergiga gränsområdet mellan Turkiet och Syrien. Insatsen har fått namnet "operation olivkvist".

Afrin är en av tre kantoner i ett område i nordöstra Syrien som står under halvautonomt kurdiskt styre sedan 2013.

Det turkiska angreppet riktar sig mot den kurdiska YPG-milisen, som enligt Ankara är samma sak som PKK-gerillan, som under årtionden har gjort uppror mot den turkiska regeringen. PKK är terrorstämplat av USA, EU och Turkiet. Men YPG har också samarbetat nära med USA i kampen mot extremiströrelsen IS i Syrien.

ANNONS