Bedrägeri i EU-parlamentet

ANNONS
|

Det är två ledamöter i den liberala gruppen som slagit larm om den hemliga rapporten, som tagits fram av parlamentets revisor.

Bland uppdagade fall finns parlamentariker som tagit ut bidragen på 17 000 euro i månaden (160 000 kronor) utan att ha någon personal. Andra har betalat hela summan till en enda anställd.

De två liberala parlamentarikerna ingår i kommittén för budgetkontroll, vars ledamöter har rätt att läsa utredningen. Men rapporten är endast tillgänglig i ett särskilt rum där läsningen övervakas. Anteckningar får inte göras.

Nederländske liberalen Jan Mulder kallar rapporten "tämligen förödande", enligt European Voice som ges ut i Bryssel.

ANNONS

Hans brittiske kollega Chris Davies skrev, efter att i tisdags ha läst utredningen, till generaldirektören för EU:s bedrägeripolis Olaf och bad honom begära en kopia på rapporten. Det tänker Olaf också göra, enligt en talesperson för utredningsorganet. Olaf har möjlighet att föra eventuella bedrägerier till åtal.

Chris Davies säger till nättidningen EU Observer att han reagerade på rapporten med "ett mått av hysteri" till följd av missbrukets omfattning och det faktum att rapporten hållits hemlig.

Utredningen tonas dock ner av österrikiske socialdemokraten Herbert Bösch, ordförande i kommittén för budgetkontroll. Han utgår från att det inte uppdagats några bedrägerier, eftersom rapporten då enligt reglerna redan skulle ha skickats till Olaf.

Tidigare har stor uppmärksamhet riktats mot hur EU-parlamentariker misskött bidragen för sina resor.

Där har reglerna stramats åt, vilket gjort att fokus riktats mot andra delar av den folkvalda institutionens budget.

Till assistenter och praktikanter betalas årligen 140 miljoner euro (cirka 1 300 miljoner kronor). Inget hindrar att släktingar anställs för att arbeta åt ledamoten, antingen i Bryssel eller hemma i valkretsen.

FAKTA

EU-parlamentet

Har för närvarande 785 ledamöter, varav 19 svenskar.

Utses direkt av väljarna vart femte år.

Nästa val hålls 2009. Då minskas antalet ledamöter till 750, varav 20 går till Sverige.

ANNONS