Bedömare: En långsiktig rysk påverkansaktion

Nu ställs Emmanuel Macron mot Marine Le Pen i det franska presidentvalet – och hackare har släppt loss mängder av filer som stulits från Macrons medarbetare. Enligt en expert rör det sig om en långsiktig rysk påverkansoperation – som också väcker farhågor inför kommande svenska valrörelser.

ANNONS
|

- Jag tolkar syftet som att man aldrig riktigt har trott att Le Pen ska kunna vinna och att man i det här läget vill ge Macron en liten dödskyss som kommer att förpesta fransk politik under längre tid, säger Patrik Oksanen – ledarskribent på Mittmedia med fokus på säkerhetspolitik, informationskrig och desinformation – till TT.

Vänstermittenkandidaten Macron är storfavorit när han möter högerextrema Le Pen i valets sista omgång på söndagen.

ANNONS

Arbetar långsiktigt

Oksanen är inte förvånad över att materialet läckts ut, efter en attack som Macrons stab kallar "enorm och samordnad". Med tanke på hur stor och avancerad attacken var och på rapporter om vad som hänt under eller inför valrörelserna i USA, Tyskland, Nederländerna och Norge – samt på vem som kan tänkas tjäna på det hela – är Oksanen övertygad om vilka som ligger bakom:

- Det gör att jag känner mig tillräckligt säker för att säga att det här rör sig med största sannolikhet om Ryssland.

Han säger att Moskva arbetar långsiktigt, och inte bara försöker gynna sina intressen genom snabba lösningar i enstaka val. Att släppa materialet så nära själva valet, när de franska vallagarna förbjuder rapportering om det, i kombination med att blanda upp äkta uppgifter med falska, har också ett syfte, tror Oksanen.

Bryta förtroendet

- Det här blir naturligtvis någonting som kommer att kunna ligga till grogrund för olika typer av konspirationsteorier och skada förtroendet för Macron och den franska politiken för lång tid framöver.

ANNONS

- Det är ett långsiktigt påverkansarbete för att försöka bryta ned förtroendet för den västliga demokratin och den modell vi valt med internationella samarbeten som EU och Nato, fortsätter han.

Oksanen pekar också framåt på riksdagsvalet i Sverige 2018, och på Europaparlamentsvalet 2019.

- Det här föranleder ju ännu mer arbete för att säkra de två valrörelser Sverige har framför sig.

TT

ANNONS