Flyktinglägret "Djungeln" utanför Calais i Frankrike. Arkivbild.
Flyktinglägret "Djungeln" utanför Calais i Frankrike. Arkivbild.

Barn inventeras inför lägerrivning

Bara timmar återstår innan det illa beryktade tält- och skjullägret "Djungeln" utanför franska Calais ska rivas. Nu råder febril verksamhet i lägret för att så många barn- och ungdomar som möjligt ska kunna förflyttas till Storbritannien.

ANNONS
|

- I veckan kommer 194 minderåriga att ha åkt till Storbritannien från Calais, säger Pierre Henry, chef för hjälporganisationen France Terre D'Asile, som arbetar på uppdrag av den franska regeringen.

Personal från det brittiska inrikesdepartementet har satt upp mobila kontor i lägret där unga migranter intervjuas och fotograferas för att fastställa deras flyktingstatus inför en eventuell förflyttning.

ANNONS

- Jag har ingen familj, jag tog mig till Europa på egen hand, säger Maharawi, 17 år, från Afghanistan som står på kö tillsammans med sin vän Anwar, som har en bror i England.

Hittills har totalt 600 intervjuer genomförts och målet är att kartlägga de omkring 1300 minderåriga i lägret, varav 500 med band till Storbritannien, och att få London att acceptera så många av dem som möjligt. Men frågan är känslig. En fransk tjänsteman beskriver förhandlingarna mellan de båda länderna som "väldigt tuffa".

Det är oklart hur många barn utan släktingar i Storbritannien som kommer att tas emot.

Fakta: "Djungeln"

Migrantlägret "Djungeln" i Calais i norra Frankrike har vuxit sig stort sedan tusentals människor samlas där för att ta sig till Storbritannien. Migranterna hoppas kunna smuggla sig ombord på lastbilar över Engelska kanalen antingen genom Eurotunneln eller ombord på färjor till Storbritannien.

Storbritannien finansierar en fyra meter hög och en kilometer lång mur, som har börjat byggas för att hindra migranterna.

ANNONS