Hittills har det gått att få dispens för ungdomar mellan 15 och 17 som vill gifta sig i Danmark, men den möjligheten avskaffas nu. Arkivbild.
Hittills har det gått att få dispens för ungdomar mellan 15 och 17 som vill gifta sig i Danmark, men den möjligheten avskaffas nu. Arkivbild.

Bara myndiga får gifta sig i Danmark

Att gifta sig före 18-årsdagen blir förbjudet i Danmark. En stor majoritet i folketinget röstade för lagändringen, men kritiker hävdar att den var onödig.

ANNONS
|

Hittills har det gått att få dispens för ungdomar mellan 15 och 17 som vill gifta sig, men den möjligheten försvinner nu. Samtidigt blir det mycket svårt att få ett äktenskap som ingåtts utomlands godkänt i Danmark, om någon av parterna är minderårig. För detta krävs, enligt den nya lagen, dokumenterat "tvingande skäl", rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Regeringen fick stöd av både Socialdemokraterne och Dansk Folkeparti i omröstningen i folketinget. De Radikale och partierna i folketingets vänsterflygel är kritiska. De menar att den tidigare lagen gav tillräckligt skydd för minderåriga.

ANNONS

- Vad i all världen är det för fel med att ett föräldrapar kan godkänna att deras 17-åriga dotter gifter sig med sin 20-årige pojkvän om de väntar barn? sade De Radikales talesperson i sociala frågor, Marianne Jelved, när frågan debatterades i folketinget.

Jelved anser inte att man kan kallas för barnbrud om man har fyllt 15 år.

I Sverige avskaffades möjligheten till dispens för ungdomar under 18 år redan 2014. Här erkänns utländska äktenskap bara om det finns "synnerliga skäl", om någon av parterna är minderårig.

ANNONS