I Japan har odlare fått fram en banan med ätligt skal som smakar lite som ananas. Bilden visar dock ett normalt bananskal.
I Japan har odlare fått fram en banan med ätligt skal som smakar lite som ananas. Bilden visar dock ett normalt bananskal.

Banan med ätbart skal – "ganska" lättsmält

ANNONS
|

Risken för att halka på ett bananskal har minskat i Japan. Där har nämligen företaget D&T Farm lagt ner resurser på att odla fram det avlånga bäret i en variant med ätligt skal.

Varför?

En talesperson för företaget förklarar i ett e-postsvar till The Guardian att medarbetaren Setsuzo Tanaka ägnat lång tid åt bananskalsforskning som en hobby. Och nu finns, tack vare tekniken att sakta frysa banancellerna till minus 60 grader och sedan tina dem, bananer med mjukare och mer lättsmält skal. De kallas Mongee-bananer, vilket kan översättas till "otroliga" bananer.

ANNONS

Den japanska sajten SoraNews24 noterar att Mongee-bananer är "ganska lätta att äta". Enligt sajtens testpatrull har det onormalt tunna skalet ingen konstig konsistens. Smaken anges som starkt tropisk med drag åt ananashållet.

Hittills har bara små partier odlats fram. Priset är därefter: 648 yen (cirka 49 kronor) per banan. Men företaget planerar att tiofaldiga produktionen och siktar på export.

TT

ANNONS