Ekaterina Zacharieva är utrikesminister i EU:s nuvarande ordförandeland Bulgarien och hoppas på rejäla framsteg i förhandlingarna om EU-medlemskap för flera av grannländerna på västra Balkan under 2018. Arkivfoto.
Ekaterina Zacharieva är utrikesminister i EU:s nuvarande ordförandeland Bulgarien och hoppas på rejäla framsteg i förhandlingarna om EU-medlemskap för flera av grannländerna på västra Balkan under 2018. Arkivfoto.

Balkan-utvidgning splittrar i EU

Snart, sent eller aldrig? Åsikterna om när EU-medlemskap kan bli aktuellt för länderna på västra Balkan går rejält isär inom unionen. Öst trycker på – medan väst tvekar.

ANNONS
|

Utvidgningen av EU är en prioritet för nuvarande ordförandelandet Bulgarien, även om utrikesminister Ekaterina Zacharieva är fullt medveten om att det kommer att dröja ett bra tag än innan unionen kan få fler medlemsländer.

- Vi delar många både goda och dåliga minnen från förr och tycker att vi har en gemensam framtid inom EU – när de är redo, säger Zacharieva på väg in till EU:s informella utrikesministermöte i huvudstaden Sofia.

ANNONS

Utvidgningsfrågan är ett av huvudämnena vid tvådagarsmötet.

Besvikna grannar

EU-kommissionen har nyligen lagt fram en ny strategi för västra Balkan, där det konstateras att framför allt Serbien och Montenegro "potentiellt" kan bli EU-medlemmar redan år 2025.

För sent, tycker många, inte minst bland grannarna i öst.

- Jag är besviken över strategin. Integrations- och utvidgningsprocessen borde gå mycket, mycket fortare. 2025 är väldigt sent. De förtjänar en mycket snabbare integration, säger Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto till journalistkåren på plats i Sofia.

Tysk-fransk tvekan

Tunga EU-länder som Frankrike och Tyskland är betydligt mer skeptiska – och i vissa fall också med gott fog för det, med tanke på de många tvister som fortfarande kretsar kring de sex icke-medlemmarna på Balkan.

- Jag har just kommit från Serbien och i Kosovo är situationen extremt svår. Vi kommer att tala öppet om det, säger tyske utrikesministern Sigmar Gabriel enligt Reuters.

ANNONS

- Det finns villkor och de villkoren är krävande. Vägen till inträde är svår, konstaterar i sin tur franske kollegan Jean-Yves Le Drian på väg in till mötet.

Om ungerske Szijjarto får råda bör ändå utvidgningshastigheten kunna höjas.

- Jag tycker att 2022 vore realistiskt för att utvidga EU med Serbien och Montenegro, säger den ungerske utrikesministern i Sofia.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Länderna i EU:s väntrum

De sex länder på västra Balkan som ännu inte är med i EU har alla uttryckt önskemål om att komma med i unionen.

Serbien (med 7 miljoner invånare) och Montenegro (670000) förhandlar sedan 2014 respektive 2012 och hoppas vara klara för medlemskap kring år 2025.

Makedonien (2 miljoner) och Albanien (2,8 miljoner) har accepterats som kandidatländer 2005 respektive 2014, men ännu har några formella förhandlingar inte inletts. Makedonien har blockerats av att landets namn fortfarande inte accepteras av grannlandet Grekland.

Kosovo (1,9 miljoner) och Bosnien-Hercegovina (3,5 miljoner) har betydligt mer att göra juridiskt och ekonomiskt innan länderna kan anses klara som EU-kandidater.

Ett toppmöte mellan EU:s 28 stats- och regeringschefer och de 6 på västra Balkan ska hållas i Sofia i maj.

ANNONS