På karriärens höst?
På karriärens höst?

Balansgång på slak lina för ifrågasatt Merkel

Nåja, vad är väl ett val i Hessen? Det kan vara dötrist och långtråkigt och alldeles... alldeles underbart. Fast kanske inte för Angela Merkel. Tappar hennes kristdemokrater makten i den tyska delstaten kan Europas mäktigaste kvinna gå samma öde till mötes.

ANNONS
|

Gång efter annan har politiska bedömare utropat början på slutet för eran Merkel. Och gång efter annan har den tyska förbundskanslern överlistat sina rivaler och tuffat på.

Frågan är nu om söndagens val i västtyska Hessen ändå kan få de återkommande profetiorna att besannas?

Något skaver

Precis som i Bayern, där Merkels allierade i CSU backade stort i valet för två veckor sedan, går ekonomin i delstaten som tåget. Arbetslösheten är låg, brottsligheten på tillbakagång. Trots det är det något som skaver – och Merkel kan få betala priset.

- Många väljare säger att de stödjer mig som kandidat, men de vill inte riktigt rösta på Kristdemokraterna (CDU) den här gången. När jag frågar varför svarar de: Merkel, säger Marius Reusch, som kandiderar till borgmästare i kommunen Langgöns, till Financial Times.

ANNONS

De senaste mätningarna tyder på att Volker Bouffier, Hessens ministerpresident, möjligen kan få lämna ifrån sig makten, då det är högst oklart om hans kristdemokrater och koalitionspartnern De gröna kan samla en majoritet i lantdagen.

Det skulle vara ett hårt slag för Merkel, eftersom Bouffier är en nära förtrogen och lojal följeslagare. Trots att den 66-årige juristen anses vara mer konservativ än förbundskanslern är de båda pragmatiker som dessutom tycks ha en bra personkemi. I den strid om migrationspolitiken som i somras var nära att spräcka den kristdemokratiska alliansen försvarade Bouffier sin partiledare med näbbar och klor.

Groll spiller över

Dessutom är det rimligt att anta att Berlinpolitikens groll spiller över på delstatsvalen, enligt Aurel Croissant, professor i statsvetenskap vid universitetet i tyska Heidelberg.

- Precis som i Bayern präglas det här valet delvis av den politiska utvecklingen på riksplanet. Därför kan man säga att söndagens valresultat kommer att återspegla väljarnas nöjdhet, eller snarare missnöje, med Merkel och regeringen, säger han.

Att läget i Berlin är spänt råder inget tvivel om. Den dåliga stämningen i den bräckliga koalitionsregeringen har blivit ett normaltillstånd och Socialdemokraternas (SPD) massiva väljartapp får allt fler i partiet att ifrågasätta syftet med att fortsätta vara stödhjul åt Merkel.

ANNONS

Kanslern är med andra ord ansatt från två håll. Socialdemokraternas växande ovilja att samregera kan vara ett ännu större hot mot hennes ledarskap än kritikerna i det egna partiet, tror Croissant.

- Om SPD skulle förlora stort, vilket inte är osannolikt, och partiet inte lyckas ta sig in i nästa delstatsregering, då är det troligt att den stora koalitionen på riksplanet brakar samman.

Ledaren kan ifrågasättas

I december hoppas Merkel bli omvald på partikongressen i Hamburg. Hur det går då beror enligt Croissant bland annat på söndagens valresultat – och hur det tas emot inom Socialdemokraterna, vars maktinnehav i Wiesbaden under många årtionden sågs som så självklart att delstaten kallades "rotes Hessen", röda Hessen.

- Kristdemokraterna är ett hyfsat disciplinerat parti, där man i grund och botten behandlar sin ledning vänligare och mer respektfullt än vad som är fallet i Socialdemokraterna. Men om koalitionsregeringen i Berlin bryter samman till följd av valet i Hessen, då är det klart att partiledaren kommer att ifrågasättas och det är då inte osannolikt att Merkel får gå.

ANNONS
TT

Fakta: Angela Merkel

Född 1954 i Hamburg. Pappan var präst, mamma lärare i latin och engelska. Familjen flyttade till Östtyskland när Angela Merkel – som då hette Angela Kasner – bara var några veckor gammal.

Har doktorerat i fysik.

Tillbringade sina första 35 år i DDR. Började engagera sig politiskt i samband med Berlinmurens fall. Valdes in i förbundsdagen för kristdemokratiska CDU 1990.

1991–1994 minister med ansvar för kvinno- och ungdomsfrågor i Helmut Kohls regering.

2000 blev Merkel partiordförande för CDU, och sedan 2005 är hon Tysklands förbundskansler.

Gift med kemiprofessorn Joachim Sauer. Paret har inga barn och håller en låg profil utåt.

Källa: Förbundskanslerämbetet

ANNONS