Förbundskansler Angela Merkel och miljöminister Norbert Röttgen.
Förbundskansler Angela Merkel och miljöminister Norbert Röttgen.

Avvecklas till 2022

ANNONS
|

Till år 2022 ska Tyskland ha avvecklat kärnkraften. Efter kärnkraftsolyckan i Japan i mars, till följd av jordskalvet, backade Angela Merkel från ett beslut förra året om att förlänga livslängden för landets 17 kärnkraftverk. Dessutom stoppades de sju äldsta reaktorerna tillfälligt.

Reaktorer återstartas inte

Miljöminister Norbert Röttgen sade att de reaktorer som stängdes direkt efter kärnkraftskatastrofen i Japan i mars inte kommer att återstartas.

Beslutet togs vid ett möte med ledarna för partierna i Merkels regeringskoalition, kristdemokratiska CDU, dess bayerska systerparti CSU och Fridemokraterna (FDP). Mötet som inleddes på söndagskvällen slutade först en bit in på måndagsdygnet.

Tyskland blir därmed den första stora industrination som överger kärnkraften. Ett av de fyra bolag som driver tyska kärnkraftverk är Vattenfalls tyska dotterbolag.

ANNONS

Tyskt näringsliv har varnat för att en tidigarelagd avveckling kan leda till energibrist som hotar landets industri. Före mars i år svarade kärnkraften för cirka 23 procent av Tysklands energiproduktion. Senare under måndagen väntas en plan för hur kärnkraftsenergin ska ersättas presenteras.

Vattenfall avvaktar med kommentar

Vattenfall uppfattar överenskommelsen som preliminär, meddelar Maria Lidzell på bolagets presstjänst. Ett slutgiltigt regeringsbeslut väntas den 6 juni. Först därefter tänker Vattenfall kommentera enligt Lidzell.

Vattenfall driver två reaktorer i Tyskland, en i Brunsbüttel och en i Krümmel. Dessa har dock stått stilla sedan 2007. Vattenfall är även minoritetsägare i kärnkraftverket Brokdorf i Tyskland.

Vattenfalls andel av den totala installerade kärnkraftskapaciteten i Tyskland är 7,2 procent, uppger den statliga energijätten i sin årsredovisning.

Det totala antalet anställda vid Vattenfalls verksamheter i Tyskland uppgår till cirka 20000, vilket motsvarar ungefär hälften av koncernens personalstyrka.

ANNONS