EU-minister Ann Linde vid tisdagens EU-ministermöte i Luxemburg.
EU-minister Ann Linde vid tisdagens EU-ministermöte i Luxemburg.

EU avvaktar om Polen och Ungern

EU:s granskning av rättsläget i Polen ska gå vidare – men först i vinter. Vad gäller Ungern grubblas fortsatt på proceduren.

ANNONS
|

De två medlemsländerna har utsatts för varsin så kallad "artikel 7-process", som i slutändan kan leda till att de tillfälligt blir av med sin rösträtt i EU-sammanhang.

För Polens del bygger processen på EU-kommissionens kritik mot främst landets reformer på domstolsområdet. Vid tisdagens genomgång av läget på EU-ministrarnas möte i Luxemburg bestämdes dock bara att göra ännu en utfrågning.

- Det finns en enighet om att processen inte är klar. Med största trolighet blir det en tredje utfrågning i december, säger EU-minister Ann Linde (S) efter mötet.

ANNONS

För Ungerns del är läget annorlunda, eftersom själva processen dragits igång av EU-parlamentet. Det gör ministerrådet aningen villrådigt i hur man ska gå vidare rent juridiskt.

- Man har aldrig gjort något sådant här förut. Man vet inte hur man ska låta parlamentet berättat om vad de har kommit fram till, säger Linde.

Hon och den svenska regeringen är kritisk mot Ungerns agerande mot exempelvis landets frivilligorganisationer. Samtidigt är hon tveksam till om den ganska svepande och allmänna kritiken från EU-parlamentet gör det möjligt att använda sig av artikel 7-processen.

- Jag tror att när det gäller Ungern så är det mer effektivt att använda överträdelseinstrumentet och där har kommissionen gått in på flera ärenden, säger Linde i Luxemburg.

Luxemburg, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s artikel 7-process

I artikel 7 i EU:s Lissabonfördrag fastställs att en majoritet i EU-kommissionen, EU-parlamentet eller bland medlemsländerna kan dra i gång ett särskilt förfarande när ett medlemsland anses åsidosätta grundläggande EU-värderingar som "respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter".

Processen sker i flera steg där utfrågningar och rekommendationer blandas med formella beslut. Om man når så långt att man vill fastslå att ett EU-land verkligen åsidosätter värdena måste alla andra EU-länder rösta för. Eventuella sanktioner som då kan införas – exempelvis att tillfälligt dra in landets rösträtt i EU-sammanhang – måste också göras med enhällighet.

Hittills har artikel 7-förfarande endast inletts mot Polen och Ungern. Än så länge har dock ingen av processerna nått fram till ens en omröstning om huruvida det finns en klar risk för att värdena åsidosätts.

ANNONS