Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170321-sydkoreapolitik-435643_se.gp_1.jpg
Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye anländer till åklagarmyndigheten.

Avsatt president bad om ursäkt

Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye bad om ursäkt till landets invånare när hon anlände till åklagarmyndigheten för förhör i den korruptionshärva som tvingade henne från makten. Hon pressades under ett många timmar långt förhör.

Hundratals anhängare till Park Geun-Hye mötte på tisdagen upp den avsatta presidenten utanför hennes hem i den välmående stadsdelen Gangnam i Seoul, och slöt sedan upp utanför åklagarmyndighetens byggnad.

- Jag ber folket om ursäkt. Jag kommer troget att samarbeta under förhören.

Inblandad i korruption

Uttalandet är hennes första sedan hon definitivt avsattes efter ett beslut av konstitutionsdomstolen den 10 mars. I och med beslutet har hon inte längre den åtalsimmunitet som tidigare skyddat henne från att ställas inför rätta.

Park anklagas för att ha samarbetat med sin vän Choi Soon-Sil till att pressa stora företag att skänka pengar till två stiftelser där Choi kunnat ta ut pengar. Elektronikjätten Samsung var den största bidragsgivaren. Skandalen har fått opinionssiffrorna för Parks konservativa parti att rasa. I december tog sig miljontals ut på gatorna för att kräva hennes avgång.

Har tidigare nekat

Park har genomgående nekat till anklagelserna, men vägrade att svara på åklagarens frågor medan hon var president.

Under de första fem timmarna av förhör på tisdagen ska hon däremot ha varit tillmötesgående, enligt en talesperson för åklagarmyndigheten, som dock inte vill gå in på vad som sagts.

Förhören är ett viktigt juridiskt steg i Sydkorea, innan en misstänkt kan åtalas. De kan vara utdragna, och kan upprepas om det behövs. Även flera av Samsungs högsta chefer har pressats på detta sätt.

Park förhörs av två åklagare och en utredare. Vid sin sida har hon en advokat, som inte får ingripa under förhören. Advokaten kan bara ge råd under pauser.

Skulle Park åtalas och dömas riskerar hon över tio år i fängelse.

Fakta: Presidenter och rättvisan

Park Geun-Hye är den första demokratiskt valda ledare som tvingas från presidentposten i landet. Men efter sin avgång har flera expresidenter tidigare ställts inför rätta.

  • Chun Doo-Hwan, president 1980–1988: Dömdes i augusti 1996 för myteri, förräderi och korruption till döden. Benådades, och släpptes efter två år i fängelse.
  • Roh Tae-Woo, president 1988–1993: Anklagades 1995 för att ha tagit emot mutor från affärsmän och dömdes till 22,5 år i fängelse för förräderi, myteri och korruption. Benådades också och släpptes efter två år i fängelse.
  • Roh Moo-Hyun, president 2003–2008: Misstänktes för inblandning i en mutskandal och dök upp för förhör i slutet av april 2009. Tog livet av sig en månad senare då han hoppade från en klippa i närheten av sitt hem.
Mest läst