John Ausonius, lasermannen,  förs in i rättssalen i Frankfurt. Han står inför rätta misstänkt för att ha mördat en kvinna i samma stad för 25 år sedan.
John Ausonius, lasermannen, förs in i rättssalen i Frankfurt. Han står inför rätta misstänkt för att ha mördat en kvinna i samma stad för 25 år sedan. Bild: Alexander Larsson Vierth/TT

Ausonius vill testas i lögndetektor

TT:s utsände fotograf berättar att John Ausonius kom in i salen strax efter klockan 09, efter sin advokat. Han hade på sig vit skjorta, röd slips och beige mockajacka. Han slog sig ned med sin advokat, satte på sig glasögonen och började bläddra igenom papper.
John Ausonius, lasermannen, är gråhårig och kortklippt och ler och pratar med sin advokat när han förs in i rättssalen i Frankfurt. Ausonius står inför rätta misstänkt för att ha mördat en kvinna i samma stad för 25 år sedan. Han förnekar brott och ber att få genomgå ett lögndetektortest.

ANNONS
|

Ausonius gav ett samlat intryck och visade inga tecken på upprördhet och lät sig fotograferas utan protester.

Ett stort uppbåd av både tyska och svenska medier finns på plats, och åhörarplatserna är fullsatta.

Ausonius har en tolk, men föredrar att förhören hålls på tyska. Han inleder med att läsa upp en levnadsberättelse om sin "grova och chockerande" kriminalitet som han anser att rätten behöver höra för att förstå honom bättre. Han berättar om de brott han begick i Sverige och dömdes för.

John Ausonius säger också under sitt anförande att han är oskyldig till mordet i Frankfurt på Blanka Zmigrod 1993. Han säger att han sitter här i dag för att man behöver "en syndabock". Ausonius ber rätten om att få genomgå ett lögndetektortest för att bevisa sin oskuld.

ANNONS

Efter att Ausonius läst upp redogörelsen om sitt liv tog rätten paus och strax efter att förhandlingarna återupptagits avslutades de för dagen.

Enligt åtalet var John Ausonius i Frankfurt när Blanka Zmigrod mördades. Mördarens signalement stämmer väl överens med hur han såg ut vid tiden för mordet. På brottsplatsen hittades ammunition av en sort som är förbjuden i Tyskland och användes vid attentaten i Sverige. Och mördaren sköt sitt offer på nära håll och försvann på cykel, precis som Ausonius gjorde vid de svenska morden.

John Ausonius tyska advokat Joachim Bremer har varit kritisk mot åtalet och hävdat att det bygger helt på indicier. Om Ausonius döms för mordet är straffet livstid, vilket i Tyskland betyder minst femton års fängelse.

– Det finns inga nya bevis. Ingen dna. Den här processen bygger helt på indicier. Vi har sagt att den inte borde få genomföras, säger Bremer.

ANNONS