Attackernas startskott: Kraftig explosion i Alcanar

En kraftig explosion i Alcanar, i Tarragona, under onsdagskvällen ska ha varit avstampet till de attacker som har drabbat Spanien de senaste dagarna. En person dog och flera personer skadades i explosionen. Enligt polisen tros terroristerna ha förberett attackerna i Barcelona och Cambrils från Alcanar.

ANNONS
|

Under torsdagseftermiddagen körde en skåpbil in i en folkmassa i Barcelona. I attacken dödades minst 13 personer och ytterligare 100 personer skadades.GP har skrivit om händelsen här. Åtta timmar senare, vid 04-tiden på fredagsmorgonen, uppges fem misstänkta gärningsmän ha försökt genomföra en ny attack. Männen uppges ha burit bombbälten och ska ha skadat människor på strandpromenaden i Cambrils, minst en av dem ska ha attackerat människor med kniv, innan alla fem sköts ihjäl av polis.Läs härför mer info.

Dessa två attacker ska ha en koppling till en kraftig explosionsom inträffadei Alcanar, i provinsenTarragona, 20 mil sydväst om Barcelona, under onsdagskvällen. Detta rapporterar AFPoch flera spanska medier. Explosionen skedde i ett hus ochInledningsvis trodde man att det rörde sig om en gasläcka. Men nu har polisen gått ut med att explosionen kopplas till attackerna i Barcelona och Cambrils.

ANNONS

– Vi misstänker att de förberedde ettexplosivt föremål, säger Josep Lluis Trapero, vid polisen i Katalonien, enligt AFP.

En person dog och flera personer ska ha skadats i explosionen. Två personer befann sig i huset vid detonationen.

Enligt ElPais fanns det cirka tjugo gasbutan- ochpropangasflaskor i huset.

Enligt polisen iKatalonien jobbar de utifrån teorin att terroristerna under en lång tid har förberett attackerna i Cambrils och Barcelona från Alcanar.

ANNONS