Bilden visar förödelse vid ett tidigare bombdåd i hamnstaden Aden i Jemen. Arkivbild.
Bilden visar förödelse vid ett tidigare bombdåd i hamnstaden Aden i Jemen. Arkivbild.

Attack mot flygplats i Sanaa hindrar nödhjälp

Den saudiskledda alliansen har flygbombat flygplatsen i Jemens huvudstad Sanaa, vilket hindrar FN:s humanitära hjälp till den svältande befolkningen. Samma dag dödades minst tio människor av en bilbomb vid en vaktpost i hamnstaden Aden.

ANNONS
|

Åtta av de döda ska ha varit medlemmar av Adens säkerhetsstyrkor och två av dem civila. Ett stort antal människor har skadats och för vissa av dem är tillståndet kritiskt, enligt chefen för säkerhetsstyrkorna.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet i Aden, som kontrolleras av den internationellt erkända regering som är allierad med Saudiarabien, enligt säkerhetskällor.

Navigationssystem förstört

Kort därpå uppgav Huthirebellerna, som stöds av Iran, att en saudiskledd flygräd totalförstört vitala system på flygplatsen i Sanaa. Flygangreppet sätter, enligt rebellerna, stopp för de redan begränsade möjligheterna att ta emot hjälpsändningar till den nödlidande civilbefolkningen.

ANNONS

Tidigare har endast FN-plan och hjälporganisationer kunnat leverera nödhjälp via flygplatsen. Saudiarabien stängde nyligen samtliga gränser – även sjövägen – mot Jemen. FN har varnat för att det kan leda till en humanitär katastrof i det redan svältdrabbade landet – som plågas av en pågående koleraepidemi.

Blockad kan mildras

I måndags sade dock Saudiarabiens FN-ambassadör att blockaden kan komma att mildras.

Jemen har härjats av inbördeskrig sedan hösten 2014 då Huthirebellerna började inta huvudstaden Sanaa och störtade president Abd Rabbu Mansur Hadi. Regeringen flyttade sedermera sitt säte till Aden.

Konflikten har utvecklats till en kraftmätning mellan Iran, som stöttar Huthirebellerna, och den saudiskledda koalition som stöder Hadi. Närmare 10000 personer har dödats, varav många civila.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Ali Abdullah Saleh avgick och landet har sedan dess plågats av lokala revolter.

Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, tog med hjälp av Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa 2014.

En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot rebellerna, som de hävdar får stöd från ärkefienden Iran. Det sunnimuslimska Saudiarabien stödjer president Abd Rabbu Mansur Hadi, som har drivits bort från Sanaa av de shiamuslimska Huthirebellerna.

ANNONS