Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Med morot och piska hoppas EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (L) få Östeuropa att acceptera automatiska asylkvoter i EU. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Asylkompromiss ogillas av Wikström (L)

Bra att de försöker – men innehållet är oacceptabelt. Det anser EU-parlamentets chefsförhandlare Cecilia Wikström (L) om det kompromissförslag kring ett nytt asylsystem i EU som lagts fram av ministerrådets ordförandeland Estland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Tyvärr är deras utkast till förslag väldigt långt bort från vad som skulle kunna accepteras av Europaparlamentet. Ministerrådets nuvarande förslag skulle innebära att EU:s nuvarande misslyckade ad hoc-svar på migrationskrisen skulle fortsätta", anser Wikström i ett uttalande.

Den estländska kompromissen bygger på att det endast skulle vara obligatoriskt för EU-länderna att hjälpa varandra ekonomiskt och materiellt vid ett krisläge på flyktingsidan. Inget land skulle däremot tvingas att ta emot asylsökande mot sin vilja.

Kompromissen ska diskuteras av EU-länderna i hopp om att nå en gemensam syn, som man sedan kan förhandla om med parlamentet.