Svärsonen, tidigare Polens honorärkonsul i Monaco, misstänks för att ha beställt mordet på arvtagerskan Hélène Pastor. Bilden är från 2014. Arkivbild.
Svärsonen, tidigare Polens honorärkonsul i Monaco, misstänks för att ha beställt mordet på arvtagerskan Hélène Pastor. Bilden är från 2014. Arkivbild.

Arvtagerska mördad – svärson inför rätta

Miljardärskan Hélène Pastor från Monaco mördades för fyra år sedan i den franska staden Nice. Nu inleds rättegången där hennes svärson misstänks för att ha beställt mordet.

ANNONS
|

Pastor och hennes chaufför sköts ihjäl 2014 efter ett besök på ett sjukhus i Nice där hennes son vårdades. Pastor hamnade i koma och avled kort därefter. Tio personer ställs nu inför rätta för mordet på arvtagerskan till ett jättelikt fastighets- och byggbolag.

Efter mordet identifierade polisen snabbt två personer som man misstänkte anlitats av Pastors svärson för att mörda henne. Svärsonen, Wojciech Janowski, erkände först att han beställt mordet, men tog sedan tillbaka det erkännandet. Enligt mannens advokat hade Janowski missförstått polisen som talade franska med honom, då han inte behärskade det franska språket fullt ut.

ANNONS

Bland dem som ställs inför rätta finns de två männen som polisen misstänkte från början. Enligt åklagaren har de lämnat efter sig en rad spår. De har bland annat fångats på bild av en övervakningskamera i Marseille när de köpte mobiltelefoner och där man sedan ser hur de går ombord på ett tåg till Nice. Männen ska även ha tagit en taxi till sjukhuset där Pastor sköts efter att de misslyckats med att köpa en vespa.

- Det är första gången vi ser att mördare använder en taxi för att komma till brottsplatsen. De gjorde allt det där som man inte ska göra, säger en källa med god kännedom om utredningen.

Rättegången om mordet, som av åklagare beskrivs som en smutsig kriminalroman, inleds under måndagen i franska Aix-en-Provence.

TT-AFP

ANNONS