Apokalyptiskt efter IS oljebränder

IS har inte gett upp hoppet om att försvara sitt starkaste fäste Mosul i Irak. Unika tv-bilder visar nu hur människor tvingas under apokalyptiska och giftiga oljemoln efter att terrorsekten satt 19 oljefält i brand.

ANNONS
|

I mitten av oktober inledde den irakiska armén, understödda av lokala milisgrupper och kurdiska peshmergakrigare, offensiven mot Mosul i norra Irak.

En stad som kontrollerats av terrororganisationen IS sedan sommaren 2014.

Under offensiven har IS tryckts tillbaka in mot Mosul och by efter by runt miljonstaden har fritagits av invasionsstyrkorna.

Som försvar, har IS under offensiven satt oljefält i brand samtidigt som de övergett sina positioner.

19 oljefält i brand

Unika drönarbilder visar hur massiva och tjocka rökmoln mörklägger stora områden runt staden Qayara där IS enligt CNN satt 19 oljefält i brand.

I månader har människorna i området tvingats andas in den giftiga röken ochleva i mörkerunder de tjocka och rökmolnen som blockerar solstrålarna.

ANNONS

Syftet bakom IS oljebränder är oklart. Ett tänkbart motiv kan vara att skymma sikten från den USA-ledda internationella koalitionens bombplan som understöder de irakiska regeringstrupperna från luften.

Ett annat motiv kan helt enkelt vara att förstora oljefälten och framtida intäkter för invasionsmakterna när IS förloratkontrollen över dem.

Svårsläckta bränder

En ingenjör som arbetar med släckningsarbetet berättar för CNN att det inte bara är att släcka bränderna. För att kunna få bukt med de massiva oljebränderna måste räddningsarbetarna försöka gräva sig igenom lågorna för att komma åt själva oljekällan och strypa den från elden.

Enligt CNN har flera av oljefälten stått i brand sedan augusti. Det farliga och krävande släckningsarbetet har också försvårats av att räddningsarbetarna under arbetet har beskjutits av IS-trupper.

De ekonomiska förlusterna efter bränderna går inte att uppskatta än, inte heller den humanitära katastrofen som det innebär för människorna som lever i området då de i månader tvingats leva i den giftiga röken.

ANNONS