Bild: TT
Bild: TT

Angela Merkel kräver burkaförbud

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill förbjuda burka i Tyskland, skriver The Telegraph. - I bästa möjliga mån bör den fullständiga ansiktsslöjan förbjudas, sa hon vid en kongress.

ANNONS
|

Angela Merkel möttes av flera långvariga applåder vid en två dagars kongress i västra staden Essen i Tyskland. Där krävde hon förbud mot burka i Tyskland.

- I bästa möjliga månbör den fullständigaansiktsslöjanförbjudas. Tysk lag har företräde framför sharia. Det får inte bli en upprepning av förra årets flyktingkris, sa hon bland annat.

Främst vill hon se ett förbud mot burkor i det offentliga livet. Förbjudet ska även gälla för tjänstemän, i skolor, på universitet och under bilkörning, skriver tidningen.

Flera länder förbjuder burka

Mer än så går hon inte in på i sin åsikt om förbudet.

Angela Merkel har lett Tyskland i elva år och förra månaden bekräftade hon att hon kommer fortsätta ytterligare en period, men medgav även att valet skulle vara svårare den här gången, än hon tidigare varit med i.

ANNONS

Det är ett antal länder som redan har förbjudit fullständig burka och niqab. Några av det länder är Frankrike, sedan 2004, Belgien sedan 2011,Tchad sedan 2015 och Kamerun sedan 2015.

"Vi avvisar hela slöjan"

Det var Thomas de Maizière, inrikesministern och en av Angela Merkel närmaste allierade, som meddelade Christian Democratic Union (CDU) om burkaförbud redan i augusti tidigare i år.

- Vi avvisar hela slöjan - inte bara burka utan även andra typer av fullständig slöja som bara lämnar ögonen synliga. De har ingen plats i vårt samhälle, sa Thomas de Maizièredå.

Även Angela Merkel själv kommenterade uttalandet i tyska tidningar i augusti i år:

-Enligt min mening har en kvinna med slöja nästan ingen chans att integrera framgångsrikt i det tyska samhället, sa hon vid tillfället.

ANNONS