Sydafrikas president Jacob Zuma lämnar parlamentet i Kapstaden i förra veckan.
Sydafrikas president Jacob Zuma lämnar parlamentet i Kapstaden i förra veckan.

ANC kräver att Zuma avgår – men tvekar om när

Sydafrikas regeringsparti ANC beordrar president Jacob Zuma att avgå. Men partiet har inte enats om när han måste lämna sin post – och vill inte säga om man är redo att tvinga bort honom genom en misstroendeomröstning.

ANNONS
|

ANC:s generalsekreterare Elias Sekgobelo Magashule lämnade personligen beskedet om partiets beslut till Zuma, berättade han på en presskonferens i Johannesburg.

- När vi återkallar vår man räknar vi med att han gör vad vi förväntar oss av honom. Men jag vet inte vad som kommer att hända. Låt oss lämna det till honom, säger Magashule.

Först sade han att presidenten inte fått någon tidsgräns för när han måste svara. Men efter frågor från medier preciserade Magashule att han väntar sig respons från Zuma i morgon.

ANNONS

Det är ANC:s mäktiga verkställande utskott som har beslutat om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet. Beslutet fattades efter att utskottet suttit i möte under 13 timmar, långt in på natten.

Som ersättare för Zuma vill ANC se sin ordförande Cyril Ramaphosa.

"Långfinger från Zuma"

Men partiet har inte lyckats komma överens om exakt när man vill att Zuma ska avgå, och samtalen dem emellan kommer att fortsätta. Enligt Magashule hade Zuma krävt att få avgå tidigast om tre månader.

Generalsekreteraren riktade under presskonferensen ingen kritik mot Zuma och ansträngde sig för att beskriva återkallandet som något som sker i samförstånd med presidenten. Men att döma av uppgifter som läckt ut om förhandlingarna har presidenten varit minst sagt trotsig.

- Jag tror inte att partiet hade väntat sig att Zuma skulle visa dem långfingret, att han skulle strunta helt i lojaliteten mot partiet, säger Henning Melber, Sydafrikakännare knuten till Nordiska Afrikainstitutet, till TT.

Han jämför med landets förre president Thabo Mbeki, som självmant gick med på att avgå när partiet beslutat att återkalla honom.

ANNONS

Möjligt misstroende

Zuma är inte bunden att lyda partiets order. Men vägrar han att avgå väntar sannolikt en misstroendeomröstning i parlamentet. Oppositionen har bett talmannen om att få lägga fram en sådan redan nu i veckan.

Magashule ville dock inte gå in på om ANC är berett att fälla presidenten genom misstroende, om han fortsätter vägra att avgå.

- Alla inväntar nu hur Zuma kommer att reagera. Och om han fortsätter att vara trotsig är nästa fråga om oppositionspartierna kommer att få fram sin misstroendemotion, och om den kan behandlas genom sluten omröstning. I så fall är det troligt att tillräckligt många ANC-ledamöter kommer att rösta ja för att Zuma ska tvingas bort, säger Henning Melber.

Zuma, som tillträdde 2009, gör sin andra presidentperiod, vilken löper fram till nästa år. Hans tid vid makten har präglats av korruptionsskandaler, och en haltande ekonomisk tillväxt och växande arbetslöshet har spätt på missnöjet med honom.

TT

Fakta: ANC

Afrikanska Nationalkongressen (ANC) bildades 1912, organisationen fick sitt nuvarande namn 1923. Målet var utökade rättigheter för Sydafrikas svarta befolkning.

När det av vita afrikander dominerade Nationalistpartiet kom till makten 1948 infördes formellt apartheid, rasåtskillnadspolitik.

ANC genomförde fredliga protester men under 1960-talet beslöt organisationen att kampen mot apartheidregimen också skulle bli väpnad. En av dem som fängslades under denna tid var Nelson Mandela.

Mandela frigavs 1990 efter att han inlett förhandlingar med Nationalistpartiet om en fredlig övergång till ett demokratiskt Sydafrika. År 1994 hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. ANC vann stort och Nelson Mandela blev landets förste svarte president.

ANC har sedan dess behållit sin majoritet i parlamentet.

ANNONS