Knutna nävar. Donald Trump vid ankomsten till Puerto Ricos huvudstad San Juan på tisdagen. Bilder: TT
Knutna nävar. Donald Trump vid ankomsten till Puerto Ricos huvudstad San Juan på tisdagen. Bilder: TT

ANALYS: Trumps brist på medkänsla väcker häpnad

Nödropen tilltar från Puerto Rico. Donald Trumps blixtbesök minskar inte kritiken mot den bristfälliga hjälpen. Fortfarande är stora dela av ön strömlös och rent dricksvatten saknas.

ANNONS
|

Puerto Rico blev hårdast drabbat när orkanen Maria drog fram för tre veckor sedan. Hela ön proklamerades som katastrofområde. Men den amerikanska biståndsorganisationen Fema agerade, enligt Puerto Ricos guvernör Racardo Rossello, långsamt vilket förvärrat situationen.

Donald Trump har i en serie tweets svarat på klagomålen genom att anklaga Puerto Rico för att inte ha tagit tag i problemen själva. Vilket i sin tur retat upp både styrande och invånare på Puerto Rico liksom demokratiska politiker i kongressen i Washington.

LÄS MER: Trump begär 236 miljarder till Puerto Rico

Trump fick uppskattning - och kritik

När Trump äntligen kom till Puerto Rico, och ägnade några timmar åt att lyssna och se med egna ögon, var det en gest som uppskattades. Men när presidenten och första damen reste tillbaka till Washington – och vidare till masskjutningens Las Vegas – tilltog kritiken igen. Efter att ha omväxlande hånat Puerto Rico och beskyllt Wall Street för öns ekonomiska bekymmer sedan lång tid, lovade dock Trump i går att överväga att skriva av Puertos Ricos skuldberg. Enligt uppgift kommer han att be kongressen om totalt 29 miljarder dollar, varav 16 miljarder till skuldavskrivning.

ANNONS

Trump sade vid sitt besök på ön att USA redan satsat stora summor på bistånd till Puerto Rico, så stora att presidenten anser att de kommer att bli en negativ post i den amerikanska budgeten.

Han gjorde också en jämförelse med det av orkanen Katrina drabbade New Orleans och menade att Puerto Rico kommit relativt lindrigt undan med 34 dödsoffer.

LÄS MER: Trump: Puerto Rico har satt budgeten ur spel

Puerto Rico är delat

Puerto Rico är ett självstyrande territorium som tillhör USA. De 3,6 miljoner invånarna är amerikanska medborgare. Majoriteten vill att Puerto Rico skall bli en fullvärdig delstat i USA medan en liten minoritet kämpar för att Puerto Rico skall bli en självständig nation. Det är den amerikanska kongressen som avgör Puerto Ricos status och hittills har det inte funnits en majoritet för att ön skall bli delstat.

Puertoricanerna har rätt att rösta i republikanernas och demokraternas primärval för att utse presidentkandidater, men inte att delta i presidentvalet. Puerto Rico representeras bara i kongressen i Washington av en observatör. Det finns en demokratisk majoritet på Puerto Rico vilket gör att demokraterna är mer välvilligt inställda till att göra ön till delstat. Detta har också påverkat Donald Trumps tweets där han givit sig på Puerto Ricos styrande.

ANNONS

Puerto Ricos ekonomi var redan före orkanen i fritt fall. Skuldberget beräknas till 70 miljarder dollar och över 12 procent av befolkningen är arbetslös. Infrastrukturen är undermålig. Turismen – som är en av huvudnäringarna – har i det närmaste slagits sönder av orkanen och väntas inte hämta sig på lång tid.

LÄS MER: Trump tillägnade orkanoffer trofé

Oförmögen att visa medkänsla

Fortfarande har vissa områden på Puerto Rico inte kunnat nås efter det våldsamma ovädret. Strömmen har bara kommit tillbaka i mindre områden medan större delen av ön fortfarande är strömlös. Över 60 procent har inte tillgång till rent vatten och flertalet sjukhus fungerar inte. Flygplatsen är allvarligt skadad vilket försvårat införsel av katastrofsändningar.

Invånarna på Puerto Rico har, som amerikanska medborgare, rätt att fritt resa till USA. Guvernören Ricardo Rossello varnar Donald Trump för en massexodus av puertoricaner om nödhjälp inte når fram. Under 1960-talet flyttade flera hundra tusen till New York och andra städer som en följd av den usla ekonomin och levnadsvillkoren.

Donald Trump hann bara se ett par utvalda orkandrabbade områden vid sitt besök, höll ett kort tal i en kyrka och dämpade sin kritik mot de lokala politikerna.

Men hans oförmåga att visa medkänsla med alla som drabbats på Puerto Rico väcker förvåning. Demokraterna kritiserar presidenten i hårda ordalag för nedsättande tweets och för att politisera katastrofen.Britt-Marie Mattsso

ANNONS
ANNONS