Analys: Trump lovar stort utspel

Donald Trump är på väg hem från Asien och utlovar en stor nyhet efter en resa som saknar motstycke.

ANNONS
|

USA:s president beskriver sin rundresa i Asien som en enda lång utrullad röd matta. Det stämmer. Alla värdar har gjort sitt yttersta för att tillfredsställa Trumps behov av uppmärksamhet och överdåd.

Saudiarabien satte tonen vid Trumps besök i maj och Kina serverade extra allt med bankett i förbjudna staden där ingen utländsk ledare har fått dinera sedan revolutionen 1949.

Men så har Kina också anledning att förbättra relationerna till USA. Trump kallade under valrörelsen Kinas ekonomiska politik för en våldtäkt på USA.

Hyllade smarta kineser

Nu lät det annorlunda. Trump skyllde på tidigare amerikanska presidenter och hyllade de smarta kineserna som utnyttjade möjligheterna.

ANNONS

Det tycks inte som om Trump talat om bristen på mänskliga rättigheter i Kina. Samma sak gäller Filippinerna . Där påstår Trumps medarbetare att ämnet nämndes, men det förnekar president Rodrigo Duterte.

Vid avfärden från Filippinerna passade istället Trump på att kasta sig över sin företrädare Barack Obama och förkasta hans politik.

Duterte kallade Obama för en horunge efter kritik mot de utomrättsliga avrättningarna som Duterte initierat och som kan ha kostat uppemot 10 000 människor livet i det som beskrivs som kampen mot kriminella narkotikagäng. Obama vägrade efter det att träffa Duterte. Trump översköljer Duterte med hyllningar.

Inlindad kritik under dörren?

Det är inte ovanligt att utländska ledare är försiktiga i Kina. Där ligger stora affärer i potten och mänskliga rättigheter väger lätt. Filippinerna är en central länk i USA:s försvarsstrategi med stora militärbaser vilket kan förklara vänskapligheterna.

Men kvar finns misstanken att en inlindad kritik mot bristen på mänskliga rättigheter i bästa fall sköts in som brev under dörren hos underordnade UD-tjänstemän i Peking och Manilla.

Men det är inte detta som kritiken gäller utan att Trump så öppet låtit sig förföras av de röda mattorna.

Hemma i USA har problemen förvärrats. Sonen Donald Trumps tweets har avslöjat att han haft direkt kontakt med Wikileaks som utlovat negativa dokument om Hilllary Clinton.

ANNONS

Här har de amerikanska underrättelseorganisationerna anklagat Ryssland för att ligga bakom.

Efter mötet med Rysslands ledare Vladimir Putin i Vietnam sade Trump att han litar på Putin som återigen förnekade. Sedan vek sig Trump och meddelade att han faktiskt litar på USA:s säkerhetsorganisationer.

Den republikanske senatskandidaten Roy Moore – som är partiets kandidat i fyllnadsvalet till senaten i Alabama – har gett republikanerna allvarliga bekymmer de senaste dagarna.

Moore anklagas av fem kvinnor för att ha antastat dem som minderåriga. Tjugo republikaner i senaten kräver att Moore skall dra sig ur valet som hålls i december. Till dem hör talmannen Mitch Mc Conell.

Om Moore vägrar – och blir vald i Alabama – kan en regel användas som innebär att han kastas ut från senaten efter en omröstning som kräver trefjärdedels majoritet. Den majoriteten finns redan.

Stora förväntningar på utspelet

Donald Trump har behov av att skapa ett stort nyhetsutrymme för sig själv efter hemkomsten. Att han kommer att tala om att Kina och övriga asiatiska länder fattat att de måste anpassa sig till USA:s handelsvillkor är en del. Nordkorea är en annan.

Vad som sades mellan Trump och Kinas president Xi Jinping bakom stängda dörrar är oklart. Trump har uppmanat Kina att dra åt tumskruven ytterligare kring den nordkoreanska regimen.

ANNONS

Förväntningarna är stora på Trumps stora nyhet. Trump vill gärna framhålla att han är en stor förhandlare som får saker gjorda. På det sättet skulle han kunna dra sig ur den upptrappade militära situationen och förklara en diplomatisk framgång som sin egen.

ANNONS