Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/3

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  ANALYS: Toppdemokratens skämt är inte roligt

  Den kunde inte kommit mer olägligt för demokraterna. Bilden på den flinande senatorn Al Franken som greppar tag om en kvinnas bröst. Förr kunde det avfärdas som skämt. Nu är det en annan historia.

  Al Franken är gammal komiker och det är från den tiden som fotot är hämtat. Han hade varit i Afghanistan 2006 för att muntra upp de amerikanska soldaterna. Kvinnan var där som radiojournalist. Under resan – med många i militär mundering – tog Franken den sovande kvinnan på brösten.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Hur kul som helst tyckte tydligen Franken som skrattade mot fotografen. Men det tyckte inte kvinnan. Inte heller att han tvingat sig på henne vid ett annat tillfälle med en ovälkommen kyss. Hon delar nu med sig av upplevelsen i kampanjen #metoo.

  Det som för en dryg månad sedan inte talades om är nu en världskampanj som bara är i sin inledning.
   

  Vad som helst med kvinnor

  Franken ber om ursäkt och försvarar inte sitt agerande. Men det avslöjar den unkna kultur som funnits i underhållningsvärlden och där de som häcklar politiken och politikerna haft en egen gräddfil med hänvisning till att de granskar makten och inte är en del av den.

  Men Al Franken bytte karriär och gick från Saturday Night Live och andra framträdanden som komiker till politiken. Han ställde upp i senatsvalet i Minnesota 2008 som demokrat och vann oväntat med 225 rösters marginal. Hann vann enkelt sitt återval 2014. Senatorerna sitter på sexårsperioder.

  Al Franken har putsat intensivt på sin seriösa framtoning som en vänsterkritiker av republikanerna. Han tillhör nu de tunga senatorerna som deltar i utfrågningar i senaten av Rysslandskopplingarna under presidentvalet förra året.

  Donald Trump twittrade omedelbart att bilden på Franken talar för sig själv. Men den tweeten är farligt nära honom själv. För ett år sedan läckte bandupptagningen ut där Trump talade om att han kunde göra vad som helst med kvinnor inklusive – med hans egna ord – att ta ett tag om fittan.
   

  Underminerades

  Franken är ett välkommet tillfälle för att få bort intresset från den republikanske senatskandidaten Roy Moore som anklagas för sexuella övergrepp på minderåriga. Moore, som ställer upp i fyllnadsvalet i Alabama i december, förnekar allt.

  Men en majoritet av republikanerna i senaten har redan krävt att Moore drar tillbaka sin kandidatur. Talmannen Mitch McConnell har också sagt att Moore kommer att röstas bort av senaten med hjälp av en regel om olämplighet om han skulle bli vald av väljarna i sin hemstat.

  Franken kommer antagligen att få en reprimand av etikkommittén i kongressen. Men eftersom detta skedde innan han blev senator blir kritiken troligen av mildare slag.

  Hans anseende som senator har ändå redan underminerats och kritikerna inom det demokratiska partiet – som ifrågasatte det lämpliga i att en komiker kunde byta karriär – anser att de fått rätt.
   

  Kvinnornas berättelser negligeras

  Det viktigaste i Frankenaffären är dock det brutala uppvaknandet den senaste tiden för män som känt sig fredade och oåtkomliga eftersom de i olika sammanhang haft en maktposition som de ansett att de kunnat utnyttja mot kvinnor i beroendeställning.

  Filmogulen Harvey Weinstein har redan gått till historien som symbolen för mäns olika former av övergrepp på kvinnor. Berättelser drar nu in som en tsunami och arbetsplatser inser att de måste dumpa förövare som tidigare omhuldats eftersom de påståtts vara ovärderliga. Nu är det dessa män som är en allvarlig belastning för verksamheterna.

  Al Franken har fångats på bild, uppenbart förtjust över sitt tilltag. Men några fler senatorer och kongressledamöter har förmodligen anledning att frukta att kvinnor utan bildbevis kommer att berätta. Anklagelser har förekommit ett flertal gånger mot höga politiker. Några har lett till att politikerna måste lämna. Men flertalet anklagelser har inte kunnat bevisas och kvinnornas berättelser har negligerats.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.