Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Analys: Risk när ryssar bryter kontakt

Ryssland bryter samarbetet med USA efter nedskjutningen av ett syriskt stridsflyg. Det är senaste uttrycket för en iskall relation.

Den amerikanska utrikesministern Rex Tillerson beskrev nyligen förhållandet till Ryssland som mörkt, minst sagt. Det är inte bara sämre än på många år utan det försämras hela tiden, var budskapet.

Tillerson har träffat president Vladimir Putin personligen vid flera tillfällen, senast som utrikesminister under ett besök som beskrevs som kyligt

Tillerson framhåller dock hur viktigt det är att hålla de diplomatiska kanalerna till Moskva öppna.

Ett område som Ryssland och USA har försökt samarbeta om, trots alla svårigheter i övrigt, som annekteringen av Krim och kriget i östra Ukraina, är Syrien. Ryssland deltar militärt på president Bashar al-Assads sida och har initiativet i de samtal som pågår mellan parterna.

Men USA, under president Trump, är inte främmande för att stå bakom de "säkerhetszoner" som Ryssland, tillsammans med Iran och Turkiet, tror kan vara början på en process framåt.

En svårighet är dock att USA är starkt engagerat militärt i kampen mot IS. Det sker i slutstriden mot Mosul i norra Irak och mot i al-Raqqa i Syrien. Där genomför stridsplan ur den USA-ledda koalitionen angrepp dagligen under den offensiv som pågår för att driva ut jihadisterna.

Det var i detta sammanhang som koalitionen sköts ned ett av den syriska regeringens stridsplan av typ SU-22 nära staden Tabqa.

Ryssland betraktar det som en "aggressiv handling". Svaret är att stänga den "heta linje" över vilken man kommunicerat för att försöka förhindra flygincidenter i syriskt luftrum och garantera säkerheten, enligt ett tidigare memorandum. 

– Ledningen av koalitionsstyrkorna använde inte den etablerade kommunikationskanalen för att förhindra incidenter i syriskt luftrum. Moskva avslutar samarbetet med den amerikanska sidan från den 19 juni, meddelar det ryska försvarsdepartementet.

Kommer spåra flygplan och drönare

Dessutom, heter det, kommer det ryska luftförsvaret att spåra alla flygplan och drönare över de områden i Syrien där man opererar väster om floden Eufrat. De kommer att betraktas som presumtiva måltavlor.

Från amerikansk sidan är en förklaring till nedskjutningen att det syriska planet bombade mål med anknytning till Syrian Democratic Forces (SDF), en koalition som USA stöder militärt i kampen mot IS. 

Det är inte första gången Ryssland hotar med repressalier. I regionen finns ryskt jakt- och attackflyg och ett avancerat luftvärn. I beredskap finns även strategiskt bombflyg och örlogsfartyg med kryssningsrobotar.

Men att gå från ord till handling mot USA är ett långt och våghalsigt steg för Vladimir Putin.

Problemet är att den allt fränare retoriken och ökade militära närvaron i Mellanöstern och inte minst i Östersjöområdet är potentiellt farligt. Riskerna växter för oönskade misstag och ett händelseförlopp som ingen i värsta fall kan kontrollera.

Därför är det så angeläget med öppna diplomatiska kanaler. Därför är det ryska beslutet att stänga säkerhetskanalen mellan de ryska och amerikanska militärerna så beklagligt.

Mest läst