Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Under press. Storbritanniens premiärminister Theresa May har bara dygn på sig att försöka rädda en uppgörelse om den irländska gränsen med EU.
Under press. Storbritanniens premiärminister Theresa May har bara dygn på sig att försöka rädda en uppgörelse om den irländska gränsen med EU.

Analys: Kritiska dygn för pressad Theresa May

Theresa May är under extrem press. Hon måste hitta en lösning på den irländska gränsfrågan före EU-toppmötet nästa vecka. Det är kritiska dygn för henne – och Storbritannien.

Medborgarnas rättigheter och skilsmässoavgiften. Det är sannolikt inga problem i en uppgörelse med EU. Det är däremot gränsen mellan republiken Irland och Nordirland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Med fredsavtalet på långfredagen 1998 kunde den blodiga konflikten på Nordirland få ett slut. Vakter, checkpoint och kontroller avskaffades. I dag är flödet av människor och gods fritt i ett gränslöst och ekonomiskt integrerat landskap. Gamla politiska och religiösa motsättningar finns latent, men spelar allt mindre roll så länge utvecklingen går framåt.

Men vad sker när detta blir EU:s yttre gräns?

I början av veckan var Theresa May i Bryssel. Gränsen förblir öppen och lagstiftningen anpassas så att Nordirland i praktiken är kvar i EU:s gemensamma marknad och tullunionen, enligt de uppgifter som kom ut från förhandlingen.  Det väckte dock bestörtning i Mays nordirländska stödparti, Demokratiska unionistpartiet, DUP.

Partiledaren Arlene Foster gjorde klart att hon aldrig accepterar att Nordirland särbehandlas. Hon såg det som ett steg mot att norra och södra Irland förenas. Det motsätter sig unionisterna.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vill ha ett självständigt Skottland inom EU. Hon protesterade också. Varför ska Nordirland få särskild status inom EU om vi inte får det? 

"Speciell status. Ingen hård gräns"

Vilka krafter som nu väcks visar muralmålningar i Belfast. De är mer eller mindre militanta och propagerar för den ena eller andra sidan i den tidigare väpnade konflikten. Nu har Sinn Fein, det republikanska partiet och DUP:s huvudmotståndare, en ny, tvåspråkig väggmålning med budskapet: "Speciell status. Ingen hård gräns."

Även freden och Storbritanniens existens är faktorer i dramat kring gränsens vara eller icke vara. 

Theresa May grillades i det brittiska underhuset i veckan. Det buades, anklagades och hånskrattades, på sedvanligt sätt i den kammaren. Regeringen fick kritik för att inte ha gjort någon bred analys av följderna av brexit och det kaos som råder. Anmärkningsvärt är att så många viktiga detaljfrågor fortfarande 18 månader efter folkomröstningen hänger i tomma luften.

Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare, uppgav i onsdags att britterna bara har 48 timmar på sig att komma överens om en potentiell uppgörelse med DUP och republiken Irland för att gå vidare till förhandlingarnas nästa steg. Det är EU:s stats- och regeringschefer som tar ställning till det vid toppmötet 14-15 december.

Flera självförvållade bekymmer

Flera av Theresa Mays bekymmer är självförvållade. Hon varnade för brexit, men efter folkomröstningen förra året, då lämna-sidan fick 51,9 procent av rösterna, tog hon över efter David Cameron som premiärminister och anförde utträdet. 

May tog också själv initiativ till nyvalet tidigare i år, helt i onödan. Det skulle stärka henne, trodde hon, men blev ett fiasko. Hon fick be sina partikamrater om ursäkt. Nu är DUP hennes huvudvärk. Utan unionisternas tio röster saknar hon egen majoritet i parlamentet. 

Storbritannien begärde utträde ur EU den 29 mars i år. Vid samma datum 2019 lämnar britterna unionen. Om folkomröstningens resultat inte omprövas. Det vill förre premiärministern Tony Blair, liksom Londons borgmästare Sadiq Khan. En ny opinionsundersökning i Daily Mail visar att hälften av britterna vill rösta igen.

Brexit splittrar och söndrar, och Theresa May är under hård press från alla håll för att rädda en uppgörelse. Hon har en omvittnat stark vilja och är en erkänt tuff förhandlare. Men hur långt det räcker återstår att se.

Mest läst