Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Stridsberedd. Ett vitryskt stridsfordon i förberedelser inför den ryska och vitryska övningen Zapad 2017, som började i går längs gränserna till Estland, Lettland, Litauen och Polen. I Sverige pågår sedan i måndags den största militärövningen på över 20 år.
Stridsberedd. Ett vitryskt stridsfordon i förberedelser inför den ryska och vitryska övningen Zapad 2017, som började i går längs gränserna till Estland, Lettland, Litauen och Polen. I Sverige pågår sedan i måndags den största militärövningen på över 20 år.

Analys: Fienden kommer från öst - och väst

Två stora militärövningar pågår sedan torsdagen på ömse sidor av Östersjön. Fienden kommer från öster, respektive väster. Spänningen är hög. Men bortom muller och rök kommer möjligen en fredstrevare från Moskva.

Övningen Zapad genomförs i västra Ryssland, i Vitryssland, i den ryska enklaven Kaliningrad och i Östersjön. Färre än 13 000 man deltar, enligt det ryska försvarsdepartementet: "Övningen är helt defensiv och är inte ritad mot något land eller grupp av stater", heter det.

Experter i väst befarar dock att det kan röra sig om kanske 100 000 man och med ett dolt scenario: att permanent skjuta fram de ryska militära positionerna.

– Vi kan inte vara helt lugna. Det är en stor utländsk armé samlad i närheten av litauiskt territorium, säger Litauens försvarsminister Raimundas Karoblois.

Nato har trupp och tung utrustning i de tre baltiska staterna och i Polen. Luftrummet patrulleras. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade vid ett besök på en estisk armébas förra veckan att alliansen "förblir lugn och vaksam".

Den västliga försvarsalliansen, nu med 29 medlemsländer, är en garant för säkerheten i Estland. Utan medlemskapet skulle det lilla landet vara oerhört sårbart.

Bakgrund till oron: Ukraina

Oron har en bakgrund i händelserna i Georgien 2008 och i Ukraina 2014. Ryssland annekterade Krim och utan ryskt stöd skulle rebellerna i östra Ukraina inte klara sig. Ryssland backar inte, men är pressat av väst – på torsdagen förlängde EU-länderna sina sanktioner mot personer, företag och organisationer som anses ha bidragit till kriget. USA överväger att sända vapen till Ukraina.

Ryssland tycks vara berett att tillåta FN-trupp övervaka en vapenvila i konfliktzonen. Men det finns ingen enighet. Hittills har omkring 10 000 dödats och fredsprocessen, enligt Minskavtalet, går inte framåt.

Den ryska insatsen på Assadregimens sida i Syrien har illustrerat landets växande militära förmåga och president Putins geopolitiska ambitioner. Vid Östersjön finns kärnvapenbärande robotar i Kaliningrad. Ryskt stridsflyg har även uppträtt aggressivt i internationellt luftrum.

En rysk förklaring är att Nato flyttar fram sina ställningar mot den ryska gränsen och i sin tur provocerar fram ett resolut svar.

Franska och amerikanska luftvärnsförband finns nu på Säve, med skarpladdade Patriotrobotar. De ingår i den största svenska försvarsmaktsövningen på 24 år, Aurora, med nästan 20 000 man och med deltagande av åtta länder, varav sju från Nato.

Nästa vecka fraktas luftvärnsystemen i konvoj till östkusten för att delta i en övning som ska slå tillbaka ett anfall på Sverige österifrån. 

Liksom ryssarna intygar svenskarna att övningen är defensiv och mot en fiktiv fiende.

Enlig ÖB har det svenska försvaret höjt sin beredskap och är observant på händelser som skulle kunna eskalera. I det försämrade omvärldsläget läggs allt mer resurser på övervakning och incidentberedskap.

Förra veckan möttes ordföranden i Natos militärkommitté och den ryske generalstabschefen. Och den biträdande ryske försvarsministern Alexander Fomin säger i en intervju med tyska Deutsche Welle att han är säker på att Moskva kommer att normalisera relationerna med Nato inom ett par år.

Det låter positivt. De närmaste veckorna kan visa om det bara är en from förhoppning.

Fakta: Zapad
De ryska väpnade styrkornas strategiska övning är ett årligt återkommande evenemang som i år hålls mellan den 14 och 20 september. Det är det militära utbildningsårets slutövning och roterar mellan olika ryska militärdistrikt. Årets övning, som går under namnet Zapad (Väst), är förlagd till västra Ryssland, den ryska enklaven Kaliningrad och Vitryssland.
Övningen har skapat viss oro, i synnerhet som det kommer att finnas rysk personal och utrustning i Vitryssland som gränsar såväl till Ukraina som till flera Natoländer. Enligt Moskva är övningen helt och hållet defensiv och inte riktad mot någon särskild fiende. Den vitryska generalstabschefen Oleg Belokonev har dock sagt att övningsscenariot målar upp ett möjligt hot från stater som på övningskartan är belägna på samma plats som Polen, Litauen och Lettland.
Källa: FOI-analytikern Johan Norberg, Reuters, och Försvarsmakten

Mest läst