Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

181015-ryssmisshandel-784956_se.gp_1.jpg
Sedan 4 oktober har demonstrationer pågått i den ryska delrepubliken Ingusjien. Det var dessa som Oleg Kozlovskij övervakade för Amnesty International räkning när han, enligt sitt vittnesmål, blev bortförd och misshandlad.

Amnestyutredare skenavrättad i Ingusjien

Oleg Kozlovskij var utsänd av Amnesty International för att övervaka demonstrationer i Ingusjien. I stället blev han bortförd, misshandlad och utsatt för skenavrättningar av män som hävdade sig vara ryska poliser, enligt organisationen.

Misshandeln uppges ha skett i samband med att Oleg Kozlovskij i förra veckan befann sig i den ryska delrepubliken Ingusjiens huvudstad Magas för att övervaka demonstrationer. Protesterna har pågått sedan Ingusjiens ledare skrev under ett gränsavtal med Tjetjenien i slutet av september.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kozlovskij berättar att han lurats in i en bil av en man som påstod sig stå bakom demonstrationerna. Därefter fördes han till en plats utanför Magas, där han ska ha misshandlats i två timmar av maskerade män – som också utsatte honom för skenavrättningar. Männen ska ha sagt att de kom från en polisenhet som bekämpar extremism.

"De höll en pistol mot mitt huvud och sade att de tänkte döda mig. De krävde att få namnen på mina kontakter i Ingusjien och hotade med att döda min fru och mina barn om jag berättade vad som hänt", skriver Kozlovskij i ett uttalande.

"Det är ytterst viktigt att världen får veta vilka risker människorättsaktivister utsätts för i Ryssland."

Amnesty International fördömer händelsen och har lämnat in ett formellt klagomål till de ryska myndigheterna.

Fakta: Demonstrationerna i Magas

TT

Tjetjenien och Ingusjien skrev under ett gränsavtal den 26 september. Det drar gränsen mellan de två ryska delrepublikerna nära området Dattych. Därmed får Tjetjenien ett landområde som många ingusjier ser som deras.

Sedan den 4 oktober har fredliga demonstrationer genomförts i Ingusjiens huvudstad Magas. Demonstranterna kräver att de ingusjiska myndigheterna drar tillbaka avtalet.

Källa: AFP

Mest läst