Här anländer USA:s armada till Koreahalvön

ANNONS
|

333 meter långt med en vikt på 102 900 ton. Det amerikanska hangarfartyget USS Carl Vinson är det andra av sin sort som nu ligger i Japanska sjön vid Koreahalvön.

Jätten anländei dag tillsammans med sin eskort bestående av ett antal andra amerikanska krigsfartyg – inte heller de av den mindre varianten. Det handlar om flera jagare och kryssare, alla bestyckade med målsökande robotar.

Provocerande drag

– Vi skickar en armada,sade den amerikanska presidenten Donald Trump tidigare i april till Fox news, och syftade – förutom på USS Vinson och entourage –på flertalet kärnkraftsdrivna ubåtar.

– Vi har ubåtar. Väldigt kraftfulla. Mycket mer kraftfulla än hangarfartyget, det kan jag säga, fortsatte han.

ANNONS

Men inte alla är lika exalterade över det massiva fartygetsankomst vid Koreahalvön som Trump. I ett officiellt uttalande kallade den statliga nordkoreanska nyhetsaktören det för "inget annat än ett hänsynslöst aggressivt agerade för att förvärra spänningarna i regionen".

"Den folkliga armén är redo att sänka ettkärnkraftsdrivet hangarfartyg med ett enda tillslag." hette det i tidningen några dagar senare.

Tidningen har tidigare hotat med att man kan nå det nordamerikanska fastlandet med vätebomber.

Nordkorea hotar USA

De kraftfulla ubåtarna Trump talar om har också hotats av Nordkorea, skriver The Independent.

"Ögonblicket som ubåten USS Michigan försöker röra sig ur fläcken kommer det bli dömt att möta sitt miserabla öde att bli ett undervattensspöke som aldrig kommer kunna komma till ytan", skriver Nordkoreas propagandaorganUrminzokkiri.

LÄS MER: Nordkoreas senaste film: USA:s kongress sprängs

Stor militär närvaro

USS Vinson är långt ifrån den enda militära pjäsen i området. Under lördagen anlände även ett franskt örlogsfartyg för att öva med japanska styrkor. Även brittiska soldater kommer att delta där.

USA har redan en mängd trupper i området, och har deltagit i övningar med Sydkorea strax söder om gränsen mot diktaturen norröver. Även Nordkorea har hållit i stora krigsövningar.

LÄS MER: Nordkoreas största militärövning någonsin

ANNONS