Allvarligt med felaktiga mätningar

Än en gång visade sig opinionsundersökningarna vara fel ute. Hillary Clinton ledde men Donald Trump vann.

ANNONS
|

Ända in på sluttampen visade opinionsundersökningarna att Hillary Clinton ledde. Grundaren av sajten Five Thirty-Eight, Nate Silver, som fick stor uppmärksamhet när han prickade in rätt vinnare i alla delstater 2012, gav henne 71,4 procents chans att vinna i sin sammanställning av olika mätningar. En annan sajt, Real Clear Politics, hävdade att hon ledde med 3,2 procentenheter, medan de flesta enskilda mätningarna gav henne fyra procentenheters övertag.

Ändå stod Donald Trump där som vinnare.

- I USA mer än i Sverige är en avgörande faktor vilka som kommer att gå och rösta och hur väl de båda sidorna lyckas att mobilisera. Grundproblemet här är att man har underskattat mobiliseringsgraden hos Trumps väljare och överskattat den hos Clintons, säger Jesper Strömbäck till TT.

ANNONS

Fångar inte misstroendet

Ett annat problem är de sjunkande svarsfrekvenserna, vilket gör att de olika institutens modeller för att ändå fånga ett representativt urval blir mycket viktiga. Man kan fånga in människor utifrån kön, ålder, inkomst, geografi och så vidare.

- Men man kan aldrig kontrollera representativiteten när det gäller politiskt intresse eller graden av misstroende. Är det så att opinionsundersökningarna underskattar de populistiska väljarna? Det kan vi aldrig vara riktigt säkra på, säger Strömbäck.

Däremot tror han inte att skäms-faktorn spelat så stor roll i det här valet.

Allvarligt problem

- Är det något som har utmärkt Trumps väljare så är det kanske inte i första hand återhållsamhet. Jag tror snarare att det handlar om misstroende, att man har ett misstroende mot etablerad politik och media, och opinionsundersökningar ses som en del av den etablerade politiken och därför väljer man att inte delta, säger han.

ANNONS

Jesper Strömbäck anser att det är allvarligt att opinionsundersökningarna slår så fel.

- Det sänker förtroendet både för opinionsundersökningarna och för medierna. Det är problematiskt, för även om de har stora brister, så är de ändå bättre än alternativen. Är det så att människor väljer bort att tro på opinionsundersökningar för att i stället tro på sina egna flöden, så går man ur askan i elden på samma sätt om man väljer bort traditionella medier för att gå till så kallade alternativa medier, säger han.

Han anser att ett stort ansvar åligger medierna.

- Jag skulle nog säga det. Opinionsundersökningar är det bästa vi har, men det är en metod som har en massa brister och de måste man ta hänsyn till när man tolkar resultaten, säger han.

Fakta: Mätresultat strax före valet

Sajten Five Thirty-Eight gav Hillary Clinton 71,4 procents chans att vinna i sin sammanställning av olika mätningar på måndagen.

En annan sajt, Real Clear Politics, hävdade att hon ledde med 3,2 procentenheter.

CBS News angav på måndagen att Clinton ledde med 45 mot Trumps 41 procent.

Fox New hade 48 procent för Clinton och 44 för Trump.

ABC/Washington post hade 47 för Clinton och 43 procent för Trump.

Valdeltagandet i årets kongress- och presidentval var 55,6 procent av den röstberättigade befolkningen, en nedgång från 58,6 procent i valet 2012.

ANNONS