Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

181011-norgegore-782300_se.gp_1.jpg
Al Gore på ett klimatmöte i San Francisco den 14 september i år.

Al Gore till Oslo för att tala om klimathotet

Tidigare fredspristagaren och vicepresidenten i USA, Al Gore, kommer till Oslo i december som huvudtalare vid årets fredsprisforum. Klimatkämpen Gore ska hålla tal dagen efter det att fredspriset delats ut.

Temat under fredsprisforumet är hur klimatkrisen ska lösas, och några av världens ledande klimatforskare kommer att delta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Al Gore och FN:s klimatpanel delade på fredspriset 2007 för att de uppmärksammat växthuseffekten. Al Gore har varit en av de största opinionsbildarna i världen vad gäller klimatfrågan, och rest runt och försökt mana till kamp mot miljöförstöring.

Gore har bland annat i dokumentärfilmen "En obekväm fortsättning" talat om valet av Donald Trump till USA:s president som ett bakslag för miljöarbetet.

Samma dag som det blev klart att kongolesiske Denis Mukwege och irakiska Nadia Murad får årets fredspris, presenterade FN:s klimatpanel en rapport som visar hur en temperaturökning på 1,5–2 grader kan få katastrofala följder. Temperaturskillnaden kan betyda att havsnivån stiger 10 centimeter, en stor issmältning i Arktis och att 99 procent av jordens korallrev dör.

- Jag hoppas att årets forum kommer att bidra till att belysa vad som krävs för att vända en oroväckande utveckling, säger norska Nobelinstitutets chef Olav Njølstad.

Rättad: I en tidigare version fanns en inaktuell faktaruta med.

Fakta: Al Gore

TT

Al Gore föddes 1948 i USA. Han är son till senatorn Albert Gore Sr.

Gore var ledamot för Demokraterna i representanthuset 1977—1985, senator 1985—1992 och vicepresident 1993—2000. Han kandiderade till presidentvalet 2000, men förlorade mot republikanen George W Bush.

2007 tilldelades Gore fredspriset för att ha satt fokus på klimathotet.

Inför presidentvalet 2008 var Gore favorittippad som kandidat men avböjde att kandidera.

Mest läst