Kriget i Syrien har drivit miljontals kvinnor på flykt, bilden är från ett läger i norra Irak. Andra har gripits och sitter fängslade i det krigshärjade landet. Arkivbild.
Kriget i Syrien har drivit miljontals kvinnor på flykt, bilden är från ett läger i norra Irak. Andra har gripits och sitter fängslade i det krigshärjade landet. Arkivbild.

Aktivister i busskonvoj för Syriens kvinnor

Kvinnor som lider i Syriens fängelser måste omedelbart släppas fria. Det är budskapet från omkring 2 000 aktivister från över 50 länder som reser med buss till den syriska gränsen för att väcka opinion i samband med internationella kvinnodagen.

ANNONS
|

Regnet föll över Istanbul när de omkring 60 bussarna rullade iväg med slutdestination Hatay, en provins i södra Turkiet som gränsar till det krigshärjade grannlandet. Initiativet beskrivs som en "samvetskonvoj" för engagerade gräsrötter från hela världen och ombord finns bland annat en grupp bosniska kvinnor från organisationen Srebrenicas mödrar.

- Vi ville göra någonting för Syriens kvinnor eftersom vi om några kan förstå deras smärta, säger Sehida Abdurahmanovic, som förlorade sin man i folkmordet i Srebrenica 1995, till den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

ANNONS

Svåra förhållanden

Syftet är att uppmärksamma den tortyr och de våldtäkter som enligt arrangörerna drabbar de över 6700 kvinnor som enligt deras uppgifter fortfarande sitter fängslade i Syrien. Många som har gripits har även anmälts försvunna.

Syriens fängelser är ökända och sedan kriget inleddes 2011 har antalet fångar ökat kraftigt. Människorättsorganisationen Amnesty International har liknat ett av dem – det ökända militärfängelset Saydnaya dit många regimkritiker förs – som ett svart hål där tusentals personer har utomrättsligt avrättats i masshängningar utförda om natten. President Bashar al-Assad har dock nekat till de anklagelser om systematisk tortyr som länge har riktats mot den syriska regimen.

"Skydda kvinnor"

Aktivistbussarna – som enligt nyhetsbyrån Reuters hade omkring 2000 kvinnor ombord när de lämnade Istanbul – väntas anlända Hatay på internationella kvinnodagen.

- Kvinnor har utsatts för krig, lidande och tvångsförflyttning i alla krigsdrabbade länder. Vi uppmanar hela världen att skydda kvinnor, säger den syriska aktivisten Nour till Reuters.

TT

Fakta: Konflikt sedan 2011

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till Bashar al-Assads fördel.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

ANNONS