Afghanistan: USA-bomb dödade minst 90

ANNONS
|

Först blixtrade det till. Sedan kom dånet av en explosion. När USA i torsdags släppte den kraftigaste konventionella bomb som hittills har använts i strid skakade marken i Achin-distriktet i östra Afghanistan.

- Vi var alla rädda, mina barn och min fru grät. Jag har bevittnat otaliga explosioner och bombningar under de senaste 30 åren av krig i Afghanistan, men den här var den mest kraftfulla, säger en man som bor två kilometer bort till CNN.

Fler uppges döda

Bomben riktades mot ett bergsområde där extremistgruppen Islamiska staten (IS) håller till. Tidigare har det afghanska försvarsdepartementet sagt att 36 IS-krigare dödades, men nu uppger lokala och provinsiella tjänstemän för flera medier att minst 90 jihadister dödades.

ANNONS

Tre underjordiska tunnlar samt vapen och ammunition förstördes av bomben, enligt tjänstemän. Genom sina propagandakanaler har IS hävdat att ingen av dess medlemmar har dödats.

Enligt distriktsguvernören Esmail Shinwari finns inga civila offer och han säger till nyhetsbyrån AFP att afghanska och amerikanska styrkor genomför saneringsarbete i området. Tusentals familjer har flytt under de senaste månadernas strider.

Under press

IS var sedan tidigare hårt pressad i Afghanistan. Gruppen har försökt att få fäste i landet sedan 2014, men har en betydligt mindre närvaro – och är ett betydligt mindre existentiellt hot mot den afghanska staten – än talibanrörelsen som fortsatt står för huvuddelen av våldet i Afghanistan.

USA:s president Donald Trump anser att attacken var väldigt framgångsrik.

- Det var en väldigt, väldigt framgångsrik insats, har presidenten tidigare sagt till CNN.

Andra har riktat kritik mot att Afghanistan används som testområde för den här typen av vapen och mot en militant grupp som inte ses som ett lika stort hot som talibanerna.

Fakta: IS under press i Afghanistan

Den extremistiska jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har försökt etablera sig i Afghanistan sedan 2014, även om rörelsen inte rönt lika stora framgångar där som i Irak och Syrien. I Afghanistan tros gruppen främst bestå av missnöjda medlemmar av andra rebellrörelser, däribland talibanerna.

Gruppen har främst fått fotfäste i provinsen Nangarhar där extremisterna gjort sig ökända för brutala övergrepp mot civila. Där har de stått under militär press sedan mitten av 2015, vilket lett till att de har förlorat mycket av det territorium som de kontrollerat där, vilket inte var särskilt mycket från början.

IS har pressats tillbaka av amerikanska drönar- och flygattacker, afghanska styrkor och talibaner.

Nangarhar är en av Afghanistans mest ekonomiskt viktiga provinser och en stor producent av jordbruksprodukter samt en viktig genomfartsled för export till Pakistan och andra länder.

ANNONS