Abdul Ghafoor hjälper utvisade i Afghanistan

Abdul Ghafoor utvisades från Norge till Kabul i Afghanistan för fyra år sedan. I dag hjälper han andra utvisade som anländer ensamma i staden.

ANNONS
|

Efter att landat i Kabul efter utvisningen från Norge möttes Abdul Ghafoor av vad han kallar ett kaos. – Jag hade tur och kunde kontakta några bekanta i staden och få hjälp. Men många som utvisas hit har varken vänner eller släktingar här. Utan kontaktnät klarar man sig inte, säger Abdul Ghafoor som driver organisationen AMASO, Afghan Migrants Advice and Support Organization sedan några år tillbaka. AMASO hjälper andra ensamkommande som utvisats till Kabul och ger dem viss hjälp när de anländer. För sitt arbete får de bidrag från FN och privata donationer. – Vi har ett litet härbärge med några sovplatser, men vi kan inte garantera säkerheten för de som bor där. Förutom sovplats så hjälper vi till med rådgivning och stöd att starta ett liv i staden. Många som kommer blir väldigt utsatta, säger Abdul Ghafoor.

ANNONS

"Det är väldigt farligt här"

De senaste åren har Kabul skakats av flera större självmordsattacker mot militärer och civila. Abdul Ghafoor berättar att två personer som utvisats från Norge och Tyskland skadades i två olika attacker i Kabul som IS och talibanerna senare tog på sig. – Det är väldigt farligt här. Talibanerna tar över flera regioner och även IS växer. De utför ofta attacker i staden och runt om i landet. Särskilt utsatta är folkgruppen hazarer. För dem har situationen gått från att vara osäker till att vara farlig. Attacker som IS tagit på sig har många gånger riktat in sig på just hazarer. Det sker också många kidnappningar och har du inget kontaktnät som de kan pressa på pengar så dödar de dig, säger han.

"Går fortfarande att återvända till flera områden"

Av Afghanistans 34 provinser anses endast två av dem vara fria från inre beväpnade konflikter enligt Migrationsverkets egen statistik. Det är regionerna Bamyan och Panjshir. Resten av landet inklusive regionen Kabul där huvudstaden med samma namn ligger, anses vara drabbade. Men det krävs att situationen i hela landet förvärras för att det ska påverka utvisningar till landet, enligt Fredrik Beijer som är rättschef på Migrationsverket. – Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som lag och praxis kräver för att alla som är afghanska medborgare ska ha rätt att stanna. Det går fortfarande att återvända till flera områden, och därför kommer det även i fortsättningen krävas en individuell prövning av varje ärende, säger Fredrik Beijer i ett pressmeddelande om Migrationsverkets senaste analys av säkerhetsläget i landet som gjordes den 29:e augusti i år. Myndighetens ställningstagande om utvisningar till Afghanistan har bland annat baserats på FN:s Afghanistanmission UNAMA och EASO, EU:s stödkontor för migrationsfrågor.

ANNONS
ANNONS