Libyska kustbevakningen har räddat uppåt 1 000 migranter som var på väg till Europa. Denna bild är från den 20 juni i år.
Libyska kustbevakningen har räddat uppåt 1 000 migranter som var på väg till Europa. Denna bild är från den 20 juni i år.

Räddningsbåt fast utanför Malta

Räddningsbåten Lifeline, som ankrat på maltesiskt vatten med 234 undsatta migranter ombord, kommer att inte tillåtas att segla till någon italiensk hamn, uppger inrikesminister Matteo Salvini från främlingsfientliga partiet Lega.

ANNONS
|

Samtidigt väntar danska Maersk Line på besked från italienska myndigheter när det gäller ett av jätterederiets containerfartyg, som befinner sig på internationellt vatten med över 100 migranter ombord. Närmaste hamn är Pozzallo på Sicilien.

På måndagen räddades också sammanlagt 616 migranter i spanska vatten från ett 20-tal olika flytetyg, bland annat en kajak. Så sent som för en vecka sedan kom 630 migranter till Valencia i tre olika fartyg.

Enligt libyska kustbevakningen har över 900 migranter på väg till Europa har räddats i olika insatser i söndags och under natten till måndagen. Totalt har över 2000 migranter räddats eller stoppats av libyska kustbevakningen sedan i onsdags.

ANNONS

Uttalandet från kustbevakningen kommer i samband med Matteo Salvinis planerade besök i Libyen. Salvini har fått skarp kritik efter att han sagt att båtar i området inte bör rädda migranter. Han har i stället sagt att det är libyska myndigheters ansvar att stoppa migranterna och få dem att återvända till sina hemländer.

TT-AFP

ANNONS