Mahathir Mohamad. Bilden är från september i fjol.
Mahathir Mohamad. Bilden är från september i fjol.

92-åringen vill bli premiärminister – igen

Malaysias tidigare premiärminister Mahathir Mohamad tycker uppenbarligen att ålder bara är en siffra i passet – nu försöker 92-åringen återigen bli landets premiärminister.

ANNONS
|

Mahathir Mohamad styrde landet med järnhand under 1981–2003. Nu försöker han lansera en ny bild av sig själv som en farbroderlig äldre statsman. Och kanske är strategin med att vara närvarande på sociala medier det som krävs för att segra. 92-åringen måste nämligen vinna över landets unga på sin sida, som både är den största och mest osäkra väljargruppen.

Mahathir Mohamad är aktiv på Twitter där han publicerar bilder på sig själv med käcka meddelanden. Ett inlägg som fått tiotusentals gillamarkeringar visar hur han och frun ser den senaste Star wars-filmen "The Last Jedi" med bildtexten "söker inspiration för att bekämpa mörka krafter".

ANNONS

I valkampanjen ingår att han begravt stridsyxan med sin hårdaste kritiker och därtill tidigare vice premiärminister, Anwar Ibrahim, som han sparkade och lät fängsla 1998 för anklagelser om homosexualitet.

Oppositionspolitikern Anwar Ibrahim avtjänar nu ett andra fängelsestraff för samma brott, men har gett grönt ljus till att Mahathir Mohamad ska kunna leda oppositionen. 92-åringen har i sin tur lovat att han ska försöka få kungen att benåda Anwar Ibrahim om han vinner valet, och att han ska lämna över makten till Anwar Ibrahim om han friges.

Om Mahathir Mohamad vinner valet blir han den äldste politiker i världen som hittills valts till premiärminister.

ANNONS