Flera väntar på besked om vad som har hänt deras anhöriga utanför polisstationen i Valencia, Venezuela.
Flera väntar på besked om vad som har hänt deras anhöriga utanför polisstationen i Valencia, Venezuela.

68 döda i brand på polisstation i Venezuela

68 personer har omkommit i en brand vid en polisstation i staden Valencia i norra Venezuela. Tumult ska ha uppstått när fångar tände eld på inventarier under ett rymningsförsök.

ANNONS
|

"Enligt de preliminära uppgifterna har 66 män omkommit liksom två kvinnor som var besökare", skriver riksåklagaren Tarek William Saab på Twitter.

Flera människor brändes till döds och andra kvävdes när vissa fångar satte eld på madrasser och stal en pistol av en vakt i ett försök att rymma, enligt Carlos Nieto, ledare för organisationen Una ventana a la libertad.

Riksåklagaren benämner det som en "förmodad brand" och skriver på Twitter att fyra åklagare utsetts för att försöka få klarhet i vad som har inträffat.

Tårgas sattes in

Delstaten Carabobo är i sorg, säger regeringens talesperson Jesus Santander.

- Rättsläkare fastställer antalet dödsoffer, säger han.

ANNONS

En polis sköts i benet och för honom är läget stabilt. Räddningstjänsten har lyckats släcka branden som rasade i polisstationen, uppger Santander.

Det ska också ha blivit stökigt utanför polisstationen när anhöriga till fångarna försökte att tvinga sig in i byggnaden. En polisman skadades när en sten kastades, och folksamlingen skingrades sedan när polisen satte in tårgas.

- Jag är en desperat moder. Min son har varit här en vecka. De har inte gett mig någon information, säger Dora Blanco till lokal media.

Systemet överbelastat

Venezuelas fängelser är mycket överfulla vilket har lett till att fångar skickas till polisstationernas arrester som är menade att användas tillfälligt för fångar som väntar på att ställas inför en domare, i högst 48 timmar.

I arresterna runt om i landet befinner sig fem gånger så många fångar som det finns kapacitet för, uppskattar organisationen.

- På alla polisstationer i Venezuela ser det liknande ut, eller värre, med ett för stort antal intagna, sjukdomar och brist på mat, säger Carlos Nieto.

Enligt organisationen dog 65 personer i arrester förra året på grund av våld, undernäring och sjukdomar.

Fakta: Många fångar

Venezuelas fängelser brottas med stora kapacitetsproblem. Landets 58 fängelser hade 2016 plats för 35562 fångar, men totalt var 54738 personer frihetsberövade.

Omkring 33000 av dem bedömdes för två år sedan sitta i polisstationernas arrester, som är anpassade för kortvariga frihetsberövanden.

Antalet fångar har också ökat kraftigt. Sedan år 2000 har antalet med än tredubblats.

Källa: World Prison Brief, Institute for Criminal Policy Research.

ANNONS