Ett av offren för attacken i Idlibprovinsen får vård för sina skador i ett tillfälligt sjukhus.
Ett av offren för attacken i Idlibprovinsen får vård för sina skador i ett tillfälligt sjukhus.

Över 100 befaras döda i misstänkt krigsbrott

ANNONS
|

En flygräd med giftgas ägde rum i staden Khan Sheikhun i nordvästra Syrien på tisdagsmorgonen. Enligt den franskbaserade räddningsorganisationen UOSSM har antalet döda efter attacken stigit till 100 och 400 är skadade, rapporterar Reuters. Andra organisationer anger ett något lägre antal döda.

Efter den räden träffades ett sjukhus där vårdpersonal arbetade med att hjälpa offren från giftgasattacken av bomber. Delar av sjukhusbyggnaden förstördes i attacken.

FN:s säkerhetsråd har kallats till möte på onsdagen med anledning av attackerna.

Döda och skadade

FN-kommissionen som utreder krigsbrott i Syrien undersöker rapporterna. Både användning av kemiska vapen och medvetet angrepp på sjukhus räknas som krigsbrott, påpekar utredarna. "De ansvariga bakom sådana attacker måste identifieras och hållas ansvariga", heter det i uttalandet från den oberoende kommissionen.

ANNONS

Det är oklart vem som ligger bakom flygräderna, men syriskt och ryskt stridsflyg har tidigare fällt bomber över det rebellkontrollerade området.

FN har ännu inga klara besked att ge om vem som ligger bakom attacken.

- Vi har ännu inga officiella eller trovärdiga bekräftelser. Vad vi vet är att det var en kemisk attack och att den kom från luften, säger FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu förnekar att ryskt stridsflyg är inblandat och den syriska armén "förnekar kategoriskt" inblandning i den misstänkta kemvapenattacken.

"Armén förnekar kategoriskt att man använt kemiska eller giftiga substanser i Khan Sheikhun i dag", meddelas det i ett uttalande i som återges i den statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

I uttalandet heter det vidare om kemvapnen "att de aldrig har använts, någonsin, någonstans, och kommer inte att användas i framtiden".

Omvärlden fördömer

En samstämmig kör av fördömande ekade från omvärlden.

Frankrikes president François Hollande anklagar den syriska regimen för en "massaker".

En Istanbulbaserade oppositionsgruppen Syriska nationella koalitionen (SNC) kräver att FN omedelbart utreder attacken, som enligt gruppen genomfördes av Assadregimen.

ANNONS

"Att avstå från att göra det skulle tolkas som ett godtagande av regimens handlingar", skriver SNC i ett uttalande.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger i ett skriftligt uttalande att "uppgifterna väcker avsky" och att " Sverige fördömer all kemvapenanvändning och tillhör de länder i FN-säkerhetsråd som aktivt driver frågan om ansvarsutkrävande för kemvapenanvändning i Syrien".

"Förfärliga" nyheter

USA skyller giftgasattacken på den syriska regimen, och indirekt på förre USA-presidenten Barack Obama.

- Dessa avskyvärda handlingar av Bashar al-Assads regim är konsekvenser av den förra administrationens svaghet och obeslutsamhet, säger Vita husets talesman Sean Spicer.

Han säger också att USA inte är redo att tala om nästa steg i Syrienfrågan.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini fördömer gasattacken och lägger också ansvaret "i första hand" på regimen.

- I dag är nyheterna förfärliga, säger Mogherini.

Även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer kemvapenattacken. I ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin sade Erdogan att det inträffade är omänskligt, oacceptabelt och äventyrar hela fredsprocessen, enligt källor nära den turkiska presidenten.

ANNONS

TT

Fakta: Kemvapen i Syrien

2 augusti 2016: Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) rapporterar 24 fall av kvävning i Saraqeb, en rebellkontrollerad stad nära Aleppo. Orsaken misstänks vara klorgas som släppts från en helikopter.

25 augusti 2015: Syriska rebeller och aktivister larmar om en kemvapenattack som ska ha genomförts den 21 augusti i rebellfästet Marea i norra Aleppo. Islamiska staten anklagas för att ligga bakom, en slutsats som får stöd i en FN-rapport 2016. Senapsgas ska ha använts vid attacken.

7 augusti 2015: FN:s säkerhetsråd grundar en expertpanel med uppdraget att utreda klorgasattacker i Syrien. Washington, London och Paris anklagar den syriska regimen för att ligga bakom sådana angrepp, medan Moskva påstår att bevis saknas. I slutet av augusti anklagar en FN-kommission syriska regimen för att ha använt kemvapen, sannolikt klorgas, vid åtta tillfällen.

10 september 2014: Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppger att klorgas har använts systematiskt i byar i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) anklagar syriska regimen för att ligga bakom attacker i området.

21 augusti 2013: Hundratals människor dödas i kemvapenattacker i östra och sydvästra Damaskus, efter det att regimstyrkor inlett en offensiv i området. Oppositionen anklagar regimen för att ligga bakom, men regeringen i Damaskus förnekar det. Senare i augusti hävdar amerikanska underrättelsetjänsten att Syriens regering "med stor sannolikhet" ligger bakom attackerna, då sammanlagt över 1400 människor dödas, däribland flera hundra barn. I september slår en FN-rapport fast att det finns tydliga bevis för att saringas användes.

23 juli 2012: Assadregimen erkänner för första gången att den har kemiska vapen, och hotar att använda dem i händelse av militär konflikt med länder i väst, men inte mot sin egen befolkning.

Fakta: AFP

ANNONS