50-tal döda under protester inför ambassadflytt

Enligt palestinska myndigheter har ett 50-tal palestinier dödats och över 2700 skadats i samband med måndagens protester på Gazaremsan inför invigningen av USA:s ambassad i Jerusalem.

ANNONS
|

Bland de omkring 50 personer, som samtliga uppges ha dödats av israeliska styrkor, finns en 14-årig pojke, enligt sjukvårdsdepartementet på Gaza, enligt AFP.

Enligt palestiniernas sändebud till FN finns åtta barn under 16 år bland de dödade.

Nyhetsbyrån Reuters uppger omkring 2700 personer har skadats av antingen skottlossning, tårgas eller andra medel.

Israels militär släppte under morgonen flygblad över Gaza där områdets invånare uppmanades att hålla sig borta från gränsen mot Israel. Men det hindrade inte palestinier från att samlas för den näst sista dagen av sex veckors planerade protester, som eldades på av dagens kontroversiella ambassadinvigning.

Tusentals människor dök upp vid fem samlingsplatser längs gränsen mot Israel.

ANNONS

Stort säkerhetspådrag

Soldater uppges ha skjutit tårgas mot de tältläger som satts upp vid gränsen. Den israeliska militären beskrev eldgivningen som nödvändig för att försvara gränsen.

Protesterna är planerade att nå klimax under tisdagen, då palestinierna uppmärksammar Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivelse.

Säkerhetspådraget kring dagens ambassadinvigning var omfattande. Omkring 1 000 poliser stod utplacerade omkring ambassaden – som flyttats från Tel Aviv till lokaler i Jerusalem som tidigare tjänat som USA:s generalkonsulat – och i angränsande kvarter, uppgav en polistalesperson för AFP.

Starkt kontroversiell

Omkring 800 gäster hade bjudits in till ceremonin som inleddes vid 15-tiden svensk tid. Öppnandet skedde i samband med att Israel firar sin 70:e nationaldag.

Ambassadflytten följer efter USA:s president Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Trump deltog inte personligen vid invigningsceremonin utan höll tal inför de församlade via videolänk.

I klippet som visades under invigningen sa Trump att han är fortsatt hängiven till att det ska bli fred mellan Israel och palestinierna:

– Vår största önskan är att det ska bli fred. USA kommer alltid att vara en nära vän till Israel och en partner för att skapa frihet och fred, sa han bland annat.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att ambassadflytten innebär att USA tappat sin medlarroll i Mellanöstern.

ANNONS

– USA har valt att vara en del av problemet, snarare än lösningen, sade Erdogan vid ett tal hos tankesmedjan Chatham House i London.

EU manar till lugn

Från ryskt håll uppger man att man befarar att det kommer att leda till ytterligare spänningar i regionen.

Jerusalems status är en av knäckfrågorna i Israel-Palestina-konflikten, då såväl israeliska som palestinska företrädare vill se den som sin huvudstad i en framtida tvåstatslösning.

Under måndagens våldsamheter i samband med ceremonin uppmanade EU:s utrikeschef Federica Mogherini till lugn i ett uttalande:

"Vi förväntar oss att alla agerar med yttersta återhållsamhet för att undvika att ytterligare människoliv spills. Israel måste respektera rätten till fredliga protester och principen om proportionalitet i användandet av våld. Hamas och de som leder demonstrationerna i Gaza måste se till att de håller sig strikt icke-våldsamma och inte utnyttjas för andra syften", lyder bland annat uttalandet.

Margot Wallström upprörd

Palestinas president Mahmud Abbas fördömer Israels "massaker" i Gazaremsan och deklarerade under måndagseftermiddagen tre dagars landssorg.

Israels militär försvarade sig med att soldaterna bara öppnar eld för att stoppa människor som försöker forcera gränsen, genomför attacker eller försöker förstöra stängslet vid gränsen. Samt att islamiströrelsen Hamas försöker utnyttja situationen med de tusentals som deltar i protesterna för att utföra våldshandlingar. Det rapporterade flera medier.

ANNONS

Utrikesminister Margot Wallström (S) riktade skarp kritik mot USA i en intervju till TT under eftermiddagen:

– Alla förstår att det här är ett stort och negativt steg som USA har tagit med den här flytten. Det ändrar på hela spelplanen och det går rakt emot väl etablerade FN-resolutioner.

Hon upprörs över det stora antalet dödade.

– Det är fruktansvärt och vi fördömer våldsanvändning som leder till så många döda och så många skadade som vi har sett, sa Wallström om den eskalerade konflikten.

På väg in på en studentafton i Lund tillade hon att ett land har rätt att skydda sina gränser och skydda sig mot terrorism.

– Men man har samtidigt en skyldighet att se till att man använder proportionerligt mycket våld. Det gäller också den andra sidan, att man måste försöka ta till ickevåldsmetoder.

Bakgrund: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 — som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett generalkonsulat i Jerusalem.

USA:s kongress beslutade redan 1995 att flytta landets ambassad till Jerusalem. Lagen har dock ett kryphål, som utnyttjats troget sedan dess: Flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Men när det var dags igen lät han bli och har i stället slagit fast att Jerusalem är Israels huvudstad.

ANNONS