Ett amerikanskt stridsflygplan lufttankas i irakiskt luftrum efter flygräder i grannlandet Syrien. Arkivbild.
Ett amerikanskt stridsflygplan lufttankas i irakiskt luftrum efter flygräder i grannlandet Syrien. Arkivbild.

40 barn dödade i USA-ledda angrepp

Minst 100 människor – varav 40 barn – har dödats i USA-ledda flygräder mot den IS-kontrollerade staden al-Mayadin i östra Syrien.

ANNONS
|

- Det var familjer som tagit sin tillflykt till stadens kommunhus, säger Rami Abdel Rahman, chef för det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Många av de döda är släktingar till stridande i terrorrörelsen IS, enligt SOHR.

Tidigt på fredagen dödades över 80 civila, varav minst 33 barn, i bombningar i al-Mayadin i provinsen Dayr al-Zor (Deir Ezzor). I torsdags dödades 37 civila, varav 13 barn, i samma stad.

ANNONS

I onsdags miste 15 personer livet i bombningar av al-Mayadin, enligt SOHR.

En talesperson för den USA-ledda allians som bekämpar IS i Syrien och Irak bekräftar för Reuters att flygbombningar genomförts i al-Mayadin under torsdagen och fredagen, och att dessa nu utvärderas.

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein uppmanar alla länder som genomför flygräder i Syrien att skilja på legitima militära mål och civila, mot bakgrund av de allt intensivare bombningarna mot IS i de nordöstra delarna av landet.

"Det ökande antalet civila döda och skadade i flygräder i Dayr al-Zor och al-Raqqa antyder att man inte vidtagit tillräckliga förebyggande åtgärder vid attackerna", säger al-Hussein i ett uttalande.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Kriget i Syrien

Kriget i Syrien har pågått i mer än sex år.

I mars förra året beräknade FN att minst en kvarts miljon människor hade dödats och en miljon skadats i konflikten. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar konflikten från Storbritannien, har över 320000 människor dödats – av dem nästan 100000 civila.

Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar. 13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, beräknas vara i behov av humanitär hjälp.

Sedan krisen inleddes har medellivslängden i Syrien minskat med 20 år. Fyra av fem lever nu i fattigdom. Andelen barn som går i skolan har fallit till 50 procent.

Över 800 personer som arbetar med vård har dödats i kriget i Syrien sedan 2011, enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Samtidigt har omkring 15000 läkare flytt från Syrien, vilket gör att många civila står utan grundläggande sjukvård.

Källor: FN, The Lancet och SOHR

ANNONS