34 000 flyr vulkan på Bali

ANNONS
|

Lokala myndigheter på paradisön Bali i Indonesien varnar till stor försiktighet då den vulkaniska aktiviteten vid vulkanen Mount Agung ökat kraftigt under natten till söndagen.Enligt TT ska skalven ha blivit färre i antalet men kraftigare i jämförelse med föregående dagar.

LÄS MER: Vulkan nära utbrott på Bali

Över 34 000 personer ska i nuläget ha tvingats fly från sina hem, rapporterar The Guardian.Antalet som flyr ska ha tredubblats sedan fredagens larm.

Den nationella myndigheten för katastrofberedskap har ännu inte kunnat fastslå exakt när utbrottet kommer äga rum, men det skulle i sådana fall bli det första i regionen på över 50 år. På myndighetens hemsida varnar manför att det medför en stor risk att befinna sig i området, och att man fått improvisera fram flera olika flyktinghärbärgen på ön.

ANNONS

Enligt sajten Coconut Bali så ska även aporoch ormarha flytt ner för berget, vilket enligt en äldste i en av de kringliggande byarna inträffade även vid vulkanens senaste utbrott.

Över 500 svenskar på ön

Enligt Utrikesdepartementet ska mellan 500-600 svenskar befinna sig på ön.

– Vi uppmanar svenskar som befinner sig på Bali att hålla sig uppdaterade om de lokala myndigheternas anvisningar och lokala medier, säger Lisa Qvarfordtvid presstjänsten hos Utrikesdepartementet.

Utrikesdepartementet rekommenderar också att hålla sig uppdaterade via UD:s hemsida med reseråd.

Tidigare utbrott

Mount Agung är en cirka3 031 meter hög vulkan på Balis östra sida. Vulkanenssenaste utbrottvar 1963, och då dog över 1 100 människor. Indonesien ligger i den så kallade "Eldringen", vilket består av ett antal länder som alla har stor seismologisk aktivitet. Det beror på att många avjordens tektoniska plattor möts just där, vilket leder till att regionen står för 90 procent av världens jordbävningar och 75 procent av alla aktiva vulkaner.

ANNONS