17-åring knivdödad på sommarjobbet

En 17-årig flicka har avlidit efter att hon knivskurits i den butik där hon arbetade. En 23-årig kund skadades svårt. En 15-årig flicka har gripits misstänkt för mord och mordförsök.

ANNONS
|

Knivdådet inträffade inne i matbutiken Coop Obs, i ett köpcenter i Kristiansand vid 17.30-tiden på onsdagen. De båda offren knivskars på olika ställen i lokalen. Båda var vid medvetande när de fördes till sjukhus, men 17-åringen avled några timmar senare.

En 15-årig flicka har gripits misstänkt för knivattackerna. Hon greps i en annan del av köpcentret, tolv minuter efter det första larmet.

Polisen uppgav på torsdagen att tillståndet är kritiskt för 23-åringen. Hon har flugits till Ullevåls sjukhus i Oslo för operation.

Djupt förtvivlad

Enligt polisen hade 15-åringen tidigare på dagen rymt från en institution för ungdomsvård på Sørlandet, Norges sydkust. Hon har enligt polisen en problemfylld bakgrund. I köpcentret ska hon även ha hotat väktare, annan personal och kunder.

ANNONS

Förhören med den 15-åriga flickan avbröts på onsdagskvällen, och hon har förts över till barn- och ungdomspsykiatrin i Arendal. Det var heller inte möjligt att hålla förhör under torsdagen på grund av flickans tillstånd, säger 15-åringens advokat till NRK. Flickan nekar till mord och mordförsök och är, enligt advokaten, djupt förtvivlad.

Några få personer blev vittnen till dådet. Polisen söker fler personer som kan ha andra upplysningar att tillföra. Så vitt man kunnat finna hittills kände 15-åringen och de två offren i butiken inte varandra.

Vittnen har sett 15-åringen fatta tag i en kniv vid en sushirestaurang, men det är inte klarlagt om det var den hon använde som vapen.

Evakuerades

Läkare och apoteksanställda, som fanns på plats i köpcentret, försökte hjälpa de två knivskurna innan de fördes till sjukhus, rapporterar lokala medier.

Köpcentret evakuerades i samband med larmet. Kommunen och 17-åringens arbetsgivare har enligt norska radion bildat en krisgrupp.

I slutet av 2016 bevittnade Kristiansand ett dubbelmord, då en 16-åring knivhögg en 14-årig pojke och en kvinna i 50-årsåldern på en skola. Den 16-årige pojken dömdes till minst sju års förvaring, en norsk påföljd där ett minimistraff kan förlängas om den dömde fortfarande anses utgöra en fara för samhället.

TT-NTB

ANNONS
ANNONS