Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/33

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

16 år sedan attackerna vid World Trade Center

På måndagen är det 16 år sedan världen skakades av terrorattackerna vid World Trade Center. Sammanlagt omkom 2 995 människor. En av dem var göteborgaren David, 25. – Hans skrivbord var på norra sidan av byggnaden, precis där ett av planen träffade, har Davids pappa tidigare berättat för GP.

9/11 2001 har blivit en dag som många minns. Det var vid klockan 08:46 som det kapade American Airlines Flight 11 kraschade in i World Trade Centers norra torn. Tornet fattade eld och rökfylldes - vilket ledde till att hundratals människor i tornet slog sönder fönster för att få luft. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men det var bara början.

Bara 17 minuter senare kraschade ett andra plan, också det kapat, in i tvillingtornet - World Trade Centers södra torn. Händelsen fångades i direktsänd TV och scenen har etsat sig fast på många människors näthinnor. Tvillingtornen på 110 våningar stod i lågor samtidigt som människor förgäves kastade sig ut genom fönstren.

LÄS MER: 9/11: Snart fler döda av dammet och askan än av attacken

2 995 människor dog

På grund av rasrisken kallades räddningspersonal ut ur tornet, men då radiokommunikationen hade havererat gick inte meddelandet ut. Det gjorde att många brandmän var fast i tornet när det sedan rasade.  

2 995 människor dog i terrorattackerna, inkluderat de 19 kaparna. 2606 av dessa dog i World Trade Centers torn och 157 av dem på de två planen som kraschade i tornen. 

LÄS MER: Svenske David, 25, dog i World Trade Center

Största terrorattacken i USA

Ett tredje plan flög in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon och ett fjärde havererade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania. 189 människor dog i Pentagon och 44 personer dog i flygkraschen i Pennsylvania. 

9/11 är den största terrorattacken som USA någonsin har utsatts för. Som svar på attackerna startade USA det så kallade "kriget mot terrorismen". 

Enligt AP identifierade New York cirka 1 600 kroppar, medan de resterande 1 100 inte gick att identifiera. Enligt AP har New York ”ungefär 10 000 oidentifierade ben- och vävnadsdelar som inte kan matchas mot listan över döda”.

Tusentals frivilliga hjälpte efter attackerna till att rädda och ta hand om andra offren samt att städa upp efter förödelsen. Vid en ceremoni 30 maj 2002 plockade man upp den sista biten stål efter World Trade Center.

GP har tidigare pratat med Peter Tengelin från Göteborg, vars son omkom i dådet.

– Det går inte en dag utan att han är i mina tankar, berättade Peter Tengelin då.

LÄS OCKSÅ: Svenske David, 25, dog i World Trade Center

Peters son David var 25 år när han dog i attackerna.

– Hans skrivbord var på norra sidan av byggnaden, precis där ett av planen träffade, säger Peter Tengelin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.