Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/5

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  1200 personer räddade under en vecka

  Svenska kustbevakningens fartyg Triton i nya räddningsinsatser på Medelhavet.

  Sedan den första juni i år har det svenska kustbevakningens fartyg KBV 002 Triton hjälpt till vid flera stora räddningsinsatser på Medelhavet. Under söndagen anlöpte fartyget hamnen i Catania på Sicilien efter att ha hämtat upp över 600 personer från flera olika mindre fartyg på havet. Fartygen hade i sin tur räddat migranterna ur havet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Denna gången var insatsen att hämta och bistå fartyg som redan räddat migranter ur havet. Det var över 600 personer på fartygen och ett antal omkomna kvinnor, säger Anna Lindblad, presstalesperson på Kustbevakningen.

  Efter insatsen styrde fartyget Triton till en av de italienska hamnar som fartyget brukar anvisas till av italienska myndigheter. Där överlämnas migranterna till italienska myndigheter och frivilligorganisationer för omvårdnad, identifiering och registrering.

  – Fartyget ligger just nu i hamnen i Catania på den italienska ön Sicilien där migranterna får vård och lämnas över till de italienska myndigheterna för att få sin asylrätt prövad, säger Anna Lindblad.

  "Intensiv vecka"

  Sedan det svenska fartyget började sina operationer i Medelhavet har det medverkat i över 15 uppdrag och räddat över 2231 undsatta personer från att drunkna.

  – Den senaste veckan har varit extra intensiv med många larm om båtar och människor i nöd. Bara den senaste veckan har 1223 personer räddats av vårt fartyg. Det har varit en intensiv vecka, säger Anna Lindblad.

  Operation Triton

  Svenska fartyget KBV 002 Triton kommer att vara på plats i Medelhavet under resten av Operation Triton, som pågår fram till och med sista augusti i år. 

  – Besättningen är väl tränad inför uppdraget och när de kommer hem får de ordentliga debriefings, säger Anna Lindblad.

  Operationen samordnas av Frontex, EU:s gränsövervakande operation, där de flesta insatserna för att övervaka EU:s yttre gränser övergår i rena sjöräddningar i Medelhavet.

  Under maj månad var Kustbevakningens flygplan KBV 501 med under räddningsoperationer i Medelhavet. 

  Dödlig rutt över havet

  Enligt de senaste uppgifterna som sammanställdes den 18:e juni, så har hittills 1854 drunknat eller försvunnit på Medelhavet på väg mot Italien i år. De vanligaste länderna som migranterna lämnar är Nigeria, Bangladesh, Elfenbenskusten, Guinea och Senegal.

  – Gummibåtarna som används av smugglarna är av mycket dålig kvalitet och när de överlastas med människor blir de livsfarliga, säger Peo Allard, befälhavare på Triton, i ett pressmeddelande från Kustbevakningen.

  För besättningen på KBV 002 Triton blir det ibland flera utryckningar på en dag. Söndagen den 25:e juni gjordes flera insatser utanför Libyens kust.

  – Vi som verkar i området norr om Libyen har haft en intensiv dag med många sjöräddningar. Det goda vädret kan vara en bidragande faktor till att många gett sig ut till sjöss, säger Peo Allard, befälhavare på Triton.

  Totalt räddades 573 människor den dagen. Två personer som plockades upp hade avlidit.

  – Alla ombord har gjort ett fantastiskt arbete och det fortsätter till dess att vi nått hamn i Italien. Att ha över 500 personer ombord ställer höga krav på besättningen. Skadade och sjuka behöver vård, barn behöver mat och gravida tillsyn, säger Peo Allard.

  Operation Trition avslutas den sista augusti i år.

  – Det tar nog en vecka ungefär för fartyget att komma hem till Sverige efter det, så under den fösta veckan i september är fartyget och besättningen hemma igen, säger Anna Lindblad.

  Finns det planer på fler operationer där Sverige deltar i Medelhavet?

  – Det beror på kraven och önskemålen vi får från Frontex, säger hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.