Förstörda byggnader i staden Harasta i östra Ghouta, fotograferade den 26 mars.
Förstörda byggnader i staden Harasta i östra Ghouta, fotograferade den 26 mars.

"Överväldigande" förödelse i syriska Ghouta

Behovet av humanitär hjälp i östra Ghouta utanför Syriens huvudstad Damaskus är fortfarande enormt, sex månader efter det att området återtogs av regimstyrkor.

ANNONS
|

- Jag blev verkligen överväldigad av nivån på den förödelse vi observerat i östra Ghouta. Jag har aldrig sett någonting liknande förut, säger Internationella rödakorskommitténs operative chef Dominik Stillhart efter ett besök i området.

Över 1700 civila dödades under regimens offensiv för att återta den då rebellhållna enklaven och tiotusentals människor tvingades på flykt av striderna. Sedan dess har en del börjat återvända. Men många tvekar på grund av bristen på infrastruktur, rädslan för att gripas och risken för explosioner från kvarvarande krigsmateriel.

ANNONS

- På en del håll i östra Ghouta, som Harasta där vi var, är upp till 90 procent av infrastrukturen totalförstörd, säger Stillhart.

Han beskriver en situation där sjukvårdare arbetade med att rädda livet på en pojke i staden Kafr Batna.

- Det enda ljus de hade var blixten från en mobiltelefon. Sådana förhållanden väntar man sig under en konflikt, inte sex månader efteråt.

Den syriska regimen har under de senaste åren, med hjälp av ryskt flygunderstöd, återtagit en rad området som under lång tid hållits av rebeller. Just nu råder ett bräckligt avtal om en buffertzon kring den rebellhållna regionen Idlib med syfte att förhindra blodiga strider.

TT-AFP

Fakta: Syrienkriget

Konflikten i Syrien bröt ut i mars 2011 efter den så kallade arabiska våren, då flera regeringar i regionen utmanades av demonstrationer och upproriska stämningar. Den syriska oppositionen krävde president Bashar al-Assads avgång och i utgångsläget demokratiska reformer, men motståndet kapades delvis av andra intressen.

Kriget förs i dag i praktiken av regionala stormakter, genom ombud. Sedan Ryssland gav sig in i Syrienkriget till stöd för Bashar al-Assad har regimen, med stöd av andra parter som Iran och den libanesiska Hizbollahmilisen, tvingat ut rebeller och jihadistgrupper från en rad fästen i landet, bland dem östra Aleppo, östra Ghouta och Daraa. Västländer som till en början i första hand stödde rebellerna ställde efterhand om till att bekämpa terrororganisationen IS.

Ofta har regimens övertaganden föregåtts av långa belägringar och omfattande bombangrepp, med stora civila förluster som följd. I många fall har förhandlingar hållits med rebeller, som fått välja mellan att bussas i väg till andra rebellhållna områden eller att stanna kvar under regimens styre. Medlingen har ofta skötts av Ryssland, men motparten har i praktiken inte haft några större val annat än att ge upp eller ge sig i väg.

Över 360000 människor har mist livet i kriget.

Källor: Utrikespolitiska institutet, AFP, Reuters

ANNONS