Över 600 gripna i klappjakt mot kurder

Över 600 personer har gripits i Turkiet, misstänkta för samröre med militanta kurder, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anatolia. Bland de gripna finns ledande PKK-medlemmar, enligt byrån.

ANNONS
|

Räder genomfördes i bland annat Istanbul och Izmir, men också på andra håll i landet. I Gaziantep greps 45 personer, varav flera tillhör det prokurdiska oppositionspartiet HDP, enligt provinsguvernören. Sedan tidigare har 5000 HDP-medlemmar blivit frihetsberövade, bland dem även parlamentariker.

"Det grundläggande målet med de här operationerna... är att hålla folkomröstning utan HDP", heter det i ett uttalande från partiledningen.

Den 16 april ska turkarna rösta om det parlamentariska systemet ska ersättas med en starkare presidentmakt. Det tycks inte bli någon svårighet för president Recep Tayyip Erdogan att få igenom sin vilja. Det största oppositionspartiet Republikanska folkpartiet (CHP) kommer inte att driva frågan till författningsdomstolen, trots att oppositionspolitiker befarar att för mycket makt överförs till Erdogan.

ANNONS

- Vi har möjligheten att driva de planerade förändringarna till författningsdomstolen, men det här är inte bara en rättslig fråga. Frågan bör drivas av folket och lösas politiskt, sade CHP-ledaren Kemal Kiliçdaroglu till sin parlamentsgrupp på tisdagen.

TT-Reuters

ANNONS