Över 400 skadade i jordskalv i Iran

Ett jordskalv med magnituden 6,3 har inträffat cirka elva mil nordväst om staden Ilam i Iran, nära gränsen till Irak. Över 400 människor har skadats.

ANNONS
|

- Vi har haft 411 skadade, varav 80 procent har behandlats och skrivits ut. Inga dödsfall har rapporterats, säger Houshang Bazvand, guvernör i provinsen Kermanshah, till en statlig tv-kanal.

Antalet skadade väntas stiga eftersom 18 arbetslag från räddningstjänsten som skickats ut i området fortfarande inte rapporterat in.

Enligt Pirhossein Koulivand, chef för den iranska räddningstjänsten, har de flesta skadat sig i panikartade flyktsituationer, inte av själva skalvet som sådant.

ANNONS

Minst 260 personer i och omkring städerna Sarpol-e Zahab och Gilan-e Gharb skadades, säger Houshang Bazvand till nyhetsbyrån Fars.

Enligt USA:s geologiska myndighet USGS skedde skalvet på 65 kilometers djup. Minst sju efterskalv har följt, varav det kraftigaste med magnituden 5,2.

Jord- och lerskred

Pirhossein Koulivand säger att räddningspersonal skickats till området. Inte minst byar i mer otillgängliga områden kan ha skadats.

- Som tur är inträffade inte skalvet nära några större städer. Men det kan ha orsakat skador i byar och jag hoppas det inte finns så många byar där det inträffade, säger Ali Moradi, chef för Irans seismologiska myndighet, i tv.

Skalvet startade jord- och lerskred men inga större vägar är avstängda, enligt myndigheterna. Elförsörjningen uppges ha återställts snabbt till många av de drabbade områdena.

Skalvet kändes också i Iraks huvudstad Bagdad och i andra delar av Irak. Inga skador är rapporterade från Irak. Också delar av Kuwait skakades om.

Återigen drabbat

Senast i slutet av augusti drabbades området i Iran av ett skalv med magnituden 6,0. Då omkom flera människor, hundratals skadades och många byggnader förstördes.

ANNONS

I ett skalv i området i november i fjol – med magnituden 7,3 – omkom minst 620 människor i Iran, de flesta i Sarpol-e Zahab, medan cirka 12000 skadades.

Då skadades eller totalförstördes också minst 30000 byggnader och lämnade tusentals hemlösa i vinterkylan. Många byggnader som nu reparerats ligger i det område som återigen drabbats av ett skalv.

Den 36-åriga Fariba Babayi, som bor i Sarpol-e Zahab, beskriver den skräck som svepte genom staden på söndagen.

- Ljusen slocknade, väggar såg ut att vara på väg att falla och alla grannar skrek.

TT-Reuters–AFP

Fakta: Tidigare skalv i Iran

Flera större förkastningssprickor löper genom Iran och landet drabbas ofta av jordbävningar. Här är några av de större de senaste decennierna:

1990 omkom cirka 40000 människor i ett skalv med magnituden 7,4 i norra Iran. Ytterligare omkring 300000 skadades i skalvet, som på sekunder lade flera städer och tusentals byar i ruiner.

2003 ödelades staden Bam av ett jordskalv med magnituden 6,4. Staden i sydöstra Iran finns med på Unescos världsarvslista. Cirka 31000 människor miste livet.

2005 inträffade ett skalv som krävde mer än 600 människoliv och 2012 omkom runt 300 människor när två jordbävningar skakade den iranska regionen Östra Azerbajdzjan.

2017 omkom minst 620 människor och tusentals skadades i ett skalv i västra Iran.

ANNONS