Över 40 döda i flygkrasch i Katmandu

Ett passagerarplan har kraschat och fattat eld vid den internationella flygplatsen i Nepals huvudstad Katmandu. Uppgifterna om antalet döda går isär – men uppemot 50 människor kan ha omkommit.

ANNONS
|

När det bangladeshiska bolaget US-Banglas flight från Dhaka anlände Katmandus flygplats uppstod problem i samband med landningen. Flygplanet, som hade 67 passagerare och fyra besättningsmedlemmar ombord, kanade av banan och kraschade på en fotbollsplan en bit bort.

Vittnen beskriver en okontrollerad färd och flera misslyckade landningsförsök. Planet närmade sig landningsbanan från fel håll, enligt flygplatschefen.

– Det hade tillstånd att landa från banans södra sida men landade i stället norrifrån. Myndigheterna vet inte varför planet inte kom från söder, säger Raj Kumar Chhetri till mediebolaget CNN.

Människor räddades ur planet

I samband med olyckan fattade planet eld och mörk rök steg mot himlen ovanför flygplatsen. Polis och soldater försökte skära sönder det sargade och sotiga vraket för att få ut nödställda passagerare.

ANNONS

– Vi har dragit ut döda och skadade, säger regeringens talesperson Narayan Prasad Duwadi till AFP.

Uppgifterna om hur många som har omkommit varierar. Nyhetsbyrån Reuters redaktion i Indien hänvisar till en talesperson från armén som säger att minst 50 människor har dött. Nyhetsbyrån AFP har i sin tur polisuppgifter om minst 40 döda och 27 skadade.

Enligt CNN ska 22 personer ha överlevt kraschen och vårdas nu på sjukhus för sina skador.

Olycksdrabbad modell

Alla flighter till och från flygplatsen har ställts in efter olyckan. 33 av passagerarna var nepaleser, 32 bangladeshier, en var kines och en kom från Maldiverna, enligt en talesperson för flygbolaget US-Bangla som AFP har talat med.

Flera källor anger att olycksplanet var av typen Bombardier Dash 8 Q400, men uppgifterna har ännu inte bekräftats från officiellt håll. Dashplanen har en olycksdrabbad historia, vilket bland annat fick flygbolaget SAS att ta dem ur trafik.

ANNONS