Arkivbilder: TT
Arkivbilder: TT

Över 3500 krysantemumbomber stulna i Danmark

ANNONS
|

Under tisdagen rapporterade danska TV2 om att polisen på Mitt-och Västsjälland slagit larm om stulna fyrverkeripjäser från ett lager i Holbæk. Enligt polisen saknasminst 3500 krysantemumbomber, en av de största professionella sorterna av nyårsraketer,efter stölden.

– Det är verkligen något som är mycket, mycket farligt, säger Carsten Andersen på Mitt- och Västsjällands polisen till danska TV2.

Stals från gammalt militärförråd

Stölden ägde rum i en före detta militärbyggnad i skogen som nu används som lagerlokal,uppger polisen, och säger att det inte finns någon tvekan på att den eller de som utfört stölden visste vad de letade efter. Polisen kan heller inte utesluta en koppling till terror.

ANNONS

– Vi vet ännu inte varför det har stulits. Det kan vara stulet för att man vill sälja det, men vi vet helt enkelt inte, säger Andersen.

Exploderar lätt

Vid stölden togs även en mängd fyrverkeribatterier. Enligt polisen uppgick den totala mängden stöldgods till en volym som fyller upp två skåpbilar.

Enligt Danmarks Radio exploderarkrysantemumbomber lätt, och har en stor sprängverkan. De är endast tillåtna att användas för professionellt bruk eftersom de största modellerna kräver ett säkerhetsavstånd på 100 meter.

ANNONS