Människor samlades under onsdagen på Place de la Bourse i centrala Bryssel för att tända ljus, lämna blommor och minnas de som föll offer för terrorattentaten. Terrorattackerna har hittills krävt 31 dödsoffer.
Människor samlades under onsdagen på Place de la Bourse i centrala Bryssel för att tända ljus, lämna blommor och minnas de som föll offer för terrorattentaten. Terrorattackerna har hittills krävt 31 dödsoffer.

Över 300 skadade i terrordåden

Belgien sörjer sina döda och söker vidare efter gärningsmännen bakom terrordåden mot flygplatsen och tunnelbanan i Bryssel. De två som sprängde sig på flygplatsen är identifierade och även den som utförde attentatet i tunnelbanan.

ANNONS
|

Dödssiffran ligger kvar på 31. Hälsominister Maggie De Block varnar dock för att många av de skadade är väldigt illa däran. Av de över 300 skadade är 150 fortfarande inlagda på sjukhus och 61 av dem får intensivvård. Fyra patienter är ännu oidentifierade, uppger The Guardian och hänvisar till uppgifter från ministerns kansli.

-Vi väntar oss att antalet döda kan och kommer att stiga de närmaste dagarna, säger De Block, enligt BBC.

Tre dagars landssorg råder i Belgien. Kung Philippe och drottning Mathilde har åkt fram och tillbaka till sjukhus, brottsplatser och bårhus. En tyst minut hölls vid lunchtid i hela landet. Kungaparet gjorde gemensam sak med premiärminister Charles Michel och hela EU-kommissionen i Berlaymont-byggnaden i centrala Bryssel.

"Extremt förbaskad"

Polis och åklagare håller samtidigt på att pussla ihop vad som egentligen hände och vem som gjorde vad. En av självmordsbombarna på flygplatsen Zaventem har identifierats som en Ibrahim El Bakraoui. Hans bror Khalid var i sin tur den som begick självmordsdådet på tunnelbanestationen Maelbeek.

ANNONS

De andre som utlöste sin sprängladdning på flygplatsen har identifierats som Najim Laachraoui, som tidigare antogs ha lyckats fly.

De två bröderna var belgiska medborgare, 27 och 30 år gamla. De var kända av polis sedan tidigare, om än för våldsamma rån och rånförsök, snarare än extremistbrott.

Ibrahim El Bakraoui deporterades förra året från Turkiet, uppgav president Recep Tayyip Erdogan som sade de belgiska och nederländska myndigheterna hade varnats för mannen. De belgiska myndigheterna kunde dock inte knyta Ibrahim El Bakraoui till terrorism.

-Jag är extremt förbaskad - rasande över att sådana här saker görs av folk som är födda är, som har blivit väl omhändertagna här hela livet, mycket bättre än någon annanstans, fräser Bart De Wever, borgmästare i Antwerpen och partiledare för Belgiens största parti, flamländskt separatistiska NVA.
Extramöte i EU

Gärningsman nummer tre, också från flygplatsen, är fortfarande på flykt.

-Han lämnade sin väska, som innehöll den största bomben, som exploderade senare eftersom den var så instabil, säger åklagaren Frederic Van Leeuw på en presskonferens.

Laachraoui söktes sedan tidigare av polisen som knuten till den nyligen terrorgripne Salah Abdeslam.

Terrordåden blir på skärtorsdagen föremål för ett snabbinsatt extra inrikesministermöte i EU.

-Det är EU som har attackerats. Det måste bli ett EU-svar mot terrorismen, säger Frankrikes premiärminister Manuel Valls på besök i Bryssel.

Vid åttatiden på tisdagsmorgonen exploderar en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på Bryssels internationella flygplats Zaventem. Strax därefter skakar en andra explosion flygplatsen. Enligt ögonvittnen ska skott också ha avlossats innan bomberna utlöstes.

Strax efter nio sker en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

Minst 31 människor dödades och 270 skadades i de båda attackerna, enligt myndigheterna.

Vid 16-tiden publiceras övervakningsbilder från flygplatsen, som visar tre misstänkta som går med resväskor på bagagevagnar.

Klockan 17.40 tar extremistgruppen Islamiska staten på sig dåden. Drygt en timme senare meddelar åklagare att polisräder pågår i Bryssel.

Ibrahim El Bakraoui (bror till Khalid El Bakraoui), 30 år.

Deltog enligt Belgiens statsåklagare Frederic Van Leeuw i självmordsdådet mot Bryssels internationella flygplats Zaventem. Identifierad som den man som syns i mitten på de övervakningsbilder som släpptes på tisdagen. Dömdes 2010 till nio års fängelse för att ha avlossat ett automatgevär och skadat en polisman vid ett rån i Bryssel samma år.

Khalid El Bakraoui (bror till Ibrahim El Bakraoui), 27 år

Genomförde enligt statsåklagaren självmordsdådet i på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek, vid EU-kommissionens högkvarter. Uppges ha hyrt den lägenhet i Brysselkommunen Forest, där en 35-årig man som tidigare bott i Sverige sköts ihjäl av polis vid en räd den 15 mars. I lägenheten hittades fingeravtryck från den för Parisdåden misstänkte Salah Abdeslam, som den 19 mars greps av polis i Bryssel. Uppges också ha kopplingar till en lägenhet i Charleroi i södra Belgien, varifrån Abedslam och de andra attentatsmännen uppges ha utgått vid attackerna i Paris i november förra året. Dömdes 2011 till fem års fängelse för en bilkapning.

Najim Laachraoui, 25 år.

Har identifierats som den andre som utlöste sin sprängladdning på flygplatsen. Dagen före terrorattentaten i Bryssel gick belgiska åklagare ut med Laachraouis namn, men då som eftersökt för inblandning i terrordåden i Paris i november. Ska under falskt namn ha hyrt en lägenhet i Auvalais i närheten av den belgiska staden Namur, varifrån attackerna i Paris ska ha planerats. Samma namn ska han ha använt sig av vid en poliskontroll vid gränsen mellan Österrike och Ungern i september där han befann sig tillsammans med bland andra Salah Abdeslam. Laachraoui har tidigare pekats ut som misstänkt för att ha tillverkat bomberna som användes vid terrordåden i Paris i november.

ANNONS