Planerna på en ny egyptisk huvudstad presenterades 2015. Här står en modell som visades upp under en konferens i landet.
Planerna på en ny egyptisk huvudstad presenterades 2015. Här står en modell som visades upp under en konferens i landet.

Ökenmetropol ska bli Egyptens nya huvudstad

I den egyptiska öknen byggs en ny huvudstad i hopp om att lätta på trycket i det snabbt expanderande och förorenade Kairo. Men kritiker varnar för att den nya staden riskerar att sluta som ännu ett halvtomt och misslyckat prestigeprojekt.

ANNONS
|

Om allt går enligt planerna kommer Abd al-Fattah al-Sisi nästa år att packa ner sitt presidentkontor och flytta verksamheten 45 kilometer öster om Kairos utkanter. Där ute i öknen, på vägen mot Suez, pågår ett intensivt arbete med att bygga en ny administrativ huvudstad som när den står helt färdig – inom tio år eller så – har plats för över sex miljoner invånare.

Staden, som ännu inte har fått något namn utan helt enkelt kallas "den nya huvudstaden", ska få en egen flygplats, ett operahus och ett kinesiskt finansierat affärshjärta med skyskrapor, myndighetsbyggnader och universitet. Dessutom planeras ett grönområde två gånger så stort som New Yorks Central Park och nya diplomatkvarter dit de utländska ambassaderna uppmanas att flytta.

ANNONS

Intensiv marknadsföring

"Med över 10000 kilometer av boulevarder, avenyer och gator kommer staden att vara promenadvänlig. Den kommer att ha pulserande rekreationsområden för att föra folk samman. Den kommer att sjuda av liv dag som natt", står det på projektets webbplats där det strösslas med superlativ och välkomponerade fotografier i milda färger.

I den nuvarande huvudstaden görs reklam för nya bostäder i en grönare miljö. "Bara andas" står det på en av skyltarna. Många av Kairos mer välbärgade invånare har redan flyttat till stadens utkanter för att undgå de värsta föroreningarna.

Megastaden är en av de snabbast växande i världen, och medan myndighetspersoner säger att en ny huvudstad behövs för att lätta på trycket är andra oroliga för att den gamla metropolen förfaller ytterligare när regeringen flyttar därifrån.

- Kairo är inte lämpligt för det egyptiska folket. Det är trafikstockningar på varje gata, infrastrukturen räcker inte till för befolkningen och det är väldigt trångt. Den har börjat bli ful, säger projektets talesperson Khalid al-Hussaini till den brittiska tidningen The Guardian.

ANNONS

Projektet är bara ett i raden av flera skrytbyggen som är tänkta att stärka bilden av al-Sisis regim som stark och handlingskraftig. Men optimismen från myndigheterna överskuggas av kritikernas farhågor om alltför välbekanta problem. Stora pengar har redan plöjts in i flera satellitstäder utanför Kairo, men de beskrivs som spöklika och halvfärdiga eftersom många egyptier varken har råd eller lust att bosätta sig där.

Stor prislapp

I den nya huvudstaden kommer regeringsanställda att erbjudas en bostadsrabatt på omkring 25 procent. Men trots det rimmar ett kvadratmeterpris på motsvarande 3800–4300 kronor illa med den genomsnittliga veckolönen för en offentliganställd, som 2016 låg på blott 575 kronor.

Men Khalid al-Hussaini viftar bort The Guardians frågor om vem som egentligen ska ha råd att bosätta sig där.

- Glöm siffrorna, de är inte viktiga och inte fastställda. Vi har en dröm och vi bygger den drömmen nu, säger han.

TT

Fakta: Folkrikast i Mellanöstern

Egypten är det folkrikaste landet i Mellanöstern och har Afrikas tredje största invånarantal. Huvudstaden Kairo är belägen vid Nilen, 15 km söder om Nildeltat.

Landets befolkning är starkt koncentrerad till en liten yta, Nildalen och flodens delta är bland de tätast befolkade områdena i världen. En befolkningskoncentration finns också vid Suezkanalen.

Befolkningskoncentrationen gör att landets närmare 100 miljoner invånare trängs på en yta som ungefär motsvarar Danmark. Kairo med förstäder är en jättemegapol med över 20 miljoner invånare. Överbefolkningen har gjort att nya städer planeras i öknarna.

Källa: Landguiden

ANNONS